Δεν βγήκε «άσπρος καπνός» για την υπόθεση της ελάφρυνσης τους ελληνικού χρέους – Μετάθεση των αποφάσεων για τον Ιούνιο

Δεν βγήκε «άσπρος καπνός» για την υπόθεση της ελάφρυνσης τους ελληνικού χρέους, καθώς το Eurogroup το οποίο διήρκησε περισσότερες από 8 ώρες δεν μπόρεσε να γεφυρώσει τις διαφορές Γερμανίας και ΔΝΤ και πλέον η όποια συμφωνία μετατίθεται για τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των διαβουλεύσεων που είχαν με το ΔΝΤ βρέθηκε η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος και ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Αρχικά προτάθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να ισχύσει μέχρι το 2022 και ακολούθως να μειωθεί στο 2% έως το 2060. Ακολούθως κατατέθηκε σχέδιο που προέβλεπε πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 -2060. Αλλά ούτε επί του συγκεκριμένου σχεδίου διαπιστώθηκε συναίνεση.

Είναι ενδεικτικό πως μετά από σχεδόν 3.30 ώρες διακοπής και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για την λήψη μιας απόφασης που θα επιτρέπει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και ο Διευθυντής του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο επαφής.

Ντάισελμπλουμ :«Δεν πετύχαμε συνολική συμφωνία»

Μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως έγινε μεγάλη πρόοδος στο κομμάτι των πολιτικών μεταξύ Ελλάδος και θεσμών και αναγνώρισε την δουλειά που έχει γίνει από την ελληνική πλευρά στο μέτωπο των προαπαιτούμενων.

Για το χρέος είπε πως έγινε μια πρώτη συζήτηση για τη βιωσιμότητά του και εξετάσθηκαν οι επιλογές και οι περιορισμοί. «Δεν πετύχαμε μια συνολική συμφωνία για το θέμα αυτό», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ανάφερε πως τις επόμενες εβδομάδες θεσμοί και ευρωζώνη θα εργαστούν περαιτέρω επάνω στην συγκεκριμενοποίηση των παρεμβάσεων, ώστε έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να υπάρξει συμφωνία.
Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως το ΔΝΤ καλωσόρισε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί από την ελληνική πλευρά και πως θα αναμένει τις αποφάσεις της ευρωζώνης για το χρέος πριν πάει στο διοικητικό του συμβούλιο μια πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα.
«Είναι στις προθέσεις μας να φέρουμε στο πρόγραμμα το ΔΝΤ και μιλάμε για χρηματοδοτική συνδρομή του ΔΝΤ. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό το αργότερο σε τρεις εβδομάδες από σήμερα. Στο επόμενο Eurogroup. Ήμασταν κοντά στο να το κάμνουμε σήμερα. Δεν το λέω απλά. Είμαστε πραγματικά κοντά να κάνουμε το ΔΝΤ μύρτος του προγράμματος ξανά», ανέφερε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως το ΔΝΤ θα πρέπει να δεχθεί και κάποιους περιορισμούς, ήτοι ότι η λύση για το χρέος θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του Μάιου 2016 και πως οι παρεμβάσεις θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Ο Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να απαντήσει για το ύψος της χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ ή εάν μια δέσμευση του Ταμείου για μελλοντική χρηματοδοτική συμμετοχή θα αρκούσε στα κοινοβούλια της ευρωζώνης για να εγκρίνουν την επόμενη δόση. Ο επικεφαλής του Eurogroup απεκάλυψε πως το ΔΝΤ έθεσε και ζήτημα για τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Απαντώντας σε ερώτηση ο επικεφαλής της Ευρωομάδας ανέφερε πως η ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι κοντά και πως και η εκταμίευση της δόσης είναι και αυτή κοντά.
Ο ίδιος επανέλαβε πως εξ αρχής έχει συμφωνηθεί πως η ελάφρυνση του χρέους θα δοθεί στο τέλος του προγράμματος εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.
Απεκάλυψε δε πως υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να διατηρηθεί για πέντε χρόνια (έως το 2022) και να μειωθεί ακολούθως. Ακόμη, είπε πως υπήρξε συμφωνία ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Αν και ερωτήθηκε για το ποιοι λόγοι δεν επέτρεψαν να υπάρξει συμφωνία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να απαντήσει και αρκέστηκε να δηλώσει πως θα κάνει ανακοινώσεις για τη συμφωνία μετά από τρεις εβδομάδες όταν αυτή επιτευχθεί.

Μοσκοβισί: Θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup
 
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως έχουν γίνει βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και πως η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τα συμφωνηθέντα. 

«Ενημέρωσα το Eurogroup ότι τα 104 από τα 140 μέτρα μπορούν να θεωρηθούν τελειωμένα. Ακόμα και σήμερα έγινε πρόοδος και φτάσαμε στις 115 ολοκληρωμένες δράσεις.Όλα τα δημοσιονομικά μέτρα φτάνουν το 4% του ΑΕΠ με σκληρές επιλογές σε ότι αφορά τις συντάξεις», συμπλήρωσε.

Ο Επίτροπος είπε πως η Κομισιόν είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. «Προχωρήσαμε σημαντικά στο θέμα του χρέους, θέλουμε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup», ανέφερε σχετικά.

Ο ίδιος είπε πως έχει γίνει πρόοδος και πως έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν είχαμε φτάσει έως τώρα και ξεκαθάρισε πως όπως η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της υλοποιώντας 140 προαπαιτούμενα έτσι και οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν τις εύθηνες τους μειώνοντας τις αποστάσεις στο θέμα τους χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, κάτι που αναγνωρίστηκε από όλους τους υπουργούς Οικονομικών.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα μέτρα για το χρέος στη βάση των αποφάσεων του Eurοgroup του Μαΐου του 2016. Έχουμε δουλειά να κάνουμε, αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο, καθώς υπάρχουν λήξεις ομολόγων που πρέπει να πληρωθούν τον Ιούλιο», ανέφερε σχετικά.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε στο twitter τα εξής:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook