Με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Νοσοκομείου της Σάμου επιβεβαιώνει πλήρως την άρνηση των αναισθησιολόγων του Ιδρύματος να συμμετέχουν σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης. Κάνει δε γνωστό ότι η τελευταία τέτοια επέμβαση έγινε στις 19 του περασμένου Απριλίου.

Με την ίδια ανακοίνωση δίνεται απάντηση στα όσα ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου είχε υποστηρίζει με δική του ανακοίνωση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου, ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού «ενώ δεν ξοδεύει ούτε μια λέξη για να τοποθετηθεί στο σοβαρό κοινωνικό θέμα που απασχολεί το πανελλήνιο, ενώ δεν διατυπώνει την παραμικρή πρόταση για την αντιμετώπισή του, περιορίζεται σε μια ακραία συντεχνιακή απόπειρα υπεράσπισης των αναισθησιολόγων και μετάθεσης των ευθυνών στη διοίκηση του Νοσοκομείου», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Σάμου το πρόβλημα «γεννήθηκε» ως εξής:

– τον Ιούνιο του 2016, υπήρξε μια αναφορά της διευθύντριας του αναισθησιολογικού τμήματος για ένα έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ της ιδίας και του διευθυντή του μαιευτικού – γυναικολογικού τμήματος. Το θέμα εξετάσθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, που ενστερνίσθηκε η διοίκηση. Το εν λόγω επεισόδιο δεν είχε την παραμικρή σχέση με το επίμαχο θέμα.

– τον Φεβρουάριο, λοιπόν, ζητήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους ιατρούς να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν διαπιστώθηκε ότι οι αναισθησιολόγοι αρνούνταν να συμμετέχουν σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης, εκτός εάν υπήρχαν σοβαροί ιατρικοί ή κοινωνικοί λόγοι. Αν και η μόνη προϋπόθεση που ορίζει ο νόμος είναι η συναίνεση της εγκύου, η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας αποδέχτηκε τους όρους των αναισθησιολόγων και συνέστησε την παραπομπή στην κοινωνική υπηρεσία, για να παρέχεται συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ταυτόχρονα να αποφορτίζεται το δίπολο αναισθησιολόγοι/γυναικολόγοι.

– Ενώ ουδεμία αντίρρηση γραπτή ή προφορική εκφράσθηκε, οι αναισθησιολόγοι κατέθεσαν την κοινή δήλωση τους, με την οποία αρνούνται να συμμετέχουν σε επεμβάσεις διακοπής εγκυμοσύνης, εκτός εάν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της εγκύου.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου της Σάμου καταλήγει ανακοινώνοντας ότι «θα θέσει σε εφαρμογή εναλλακτική λύση, ώστε οι γυναίκες του νησιού να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος, με σεβασμό της προσωπικότητας και προστασία της υγείας τους» αφού, όπως χαρακτηριστικά, τονίζει «δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να κάνει δίκη προθέσεων. Οφείλει να λειτουργεί με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook