Οι γυναίκες καπνίστριες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα συγκριτικά με τους άνδρες καπνιστές, σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων που καλύπτουν μια περίοδο 30 ετών.

Η συγγραφέας της μελέτης Ράσελ Χάξλεϊ εξηγεί σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet ότι, η έρευνα αφορά δείγμα 2,4 εκατομμυρίων ατόμων και αναδεικνύει 25% διαφορά ως προς την αύξηση του κινδύνου, μεταξύ των δύο φύλων.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας χαρακτηρίζει τα ευρήματα «ανησυχητικά» ειδικά για τις γυναίκες που τείνουν να καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η καρδιακή νόσος είναι μια εκ των κύριων αιτιών θανάτου, επηρεάζοντας περισσότερα από επτά εκατομμύρια ανθρώπων ετησίως.

Τα καρδιακά νοσήματα αποδίδονται κυρίως στις επιλογές του ανθρώπου ως προς τον τρόπο ζωής του και το κάπνισμα είναι μια εξ αυτών, καθώς και κύρια αιτία καρδιοπάθειας. Μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στις ΗΠΑ έχει αποδείξει ότι οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από το κάπνισμα, συγκριτικά με τους άνδρες.

Στην παρούσα ανασκόπηση συμπεριλήφθησαν 75 ομάδες δεδομένων που είχαν προκύψει από μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο 1966-2010.

«Οι γυναίκες έχουν 25% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου που αποδίδεται στο κάπνισμα», υπογραμμίζεται στην ανασκόπηση.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όπως εξηγεί η Δρ Χάξλεϊ από το διαθέσιμα στοιχεία διαπιστώνεται ότι η αύξηση για τους άνδρες είναι σχεδόν διπλάσια, ενώ για τις γυναίκες σχεδόν τριπλάσια.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμη την παρατηρούμενη διαφοροποίηση ως προς το φύλο, αλλά υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις.

Οι βιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ίσως καθιστούν τις γυναίκες περισσότερο ευάλωτες στην στεφανιαία νόσο ή ίσως οι γυναίκες καπνίζουν με διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες.

«Οι γυναίκες μπορεί να εξάγουν μεγαλύτερη ποσότητα καρκινογόνων και τοξικών παραγόντων από τον ίδιο αριθμό τσιγάρων, συγκριτικά με τους άνδρες», γράφουν οι ερευνητές.

Η Έλλεν Μάσον του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας εξηγεί ότι «είναι ανησυχητικό να διαπιστώνεται από μια τόσο μεγάλη ανασκόπηση ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες εξαιτίας του τσιγάρου. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες καπνίζουν γενικά λιγότερα τσιγάρα από τους άνδρες, τελικά διατρέχουν ουσιαστικότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος».

Οι ειδικοί λοιπόν εκτιμούν ότι οι πολιτικές διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, ώστε να έχουν περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές χώρες, οι γυναίκες θεωρούνται μια αναπτυσσόμενη αγορά για τα προϊόντα καπνού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook