Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε τη Δευτέρα (22/5) το απόγευμα στην Κίσαμο, η επέτειος της “Μάχης της Κρήτης”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Πεσόντων στον Κόμβο Καλλεργιανών του Δήμου Κισσάμου. Η Κίσαμος αποτέλεσε την αφετηρία της αεροπορικής εφόδου των Γερμανών στην Κρήτη με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου, κκ. Αμφιλόχιου. Ακολούθησαν το προσκλητήριο των πεσόντων, η κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Κισσάμου και ριζίτικο τραγούδι από τον σύλλογο Ριζιτών “η Κίσσαμος”. 

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης απηύθυνε χαιρετισμό, όπου ανάμεσα στα άλλα τόνισε: Συγκινητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση των δύο φιλελλήνων Γερμανών, του Παύλου και της Θαλασσινής, οι οποίοι με τη στάση τους καταδικάζουν τη Ναζιστική συμπεριφορά του Χίτλερ απέναντι στο λαό μας. Καταδικάζουν δε τη στάση της νυν Γερμανικής κυβέρνησης και των ομοϊδεατών τους ανά την Ευρώπη που καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό. Αλλά και εμείς ας αναρωτηθούμε. Πράττουμε αυτό που πρέπει, έναντι των προγόνων μας; Έναντι αυτών που έδωσαν το αίμα τους για εμάς; Είμαστε σίγουροι για αυτό; Ή απλώς διοργανώνουμε εκδηλώσεις για να πάμε 5 και 10 άτομα; Δυστυχώς όμως και η ίδια η Πολιτεία (δια του Αντιπεριφερειάρχη) δε συμπεριλαμβάνει την εκδήλωση αυτή, στο πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για τη “Μάχη της Κρήτης”, λόγω λιτότητας. Εμείς όμως συνεχίζουμε να κάνουμε το χρέος μας. 

Όπως δήλωσα πέρυσι, στόχος μας είναι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, για να γίνεται αυτή η εκδήλωση. Να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο Μανώλη Δερουκάκη και τους συνεργάτες του που ετοίμασαν τη μακέτα και έχουμε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη ότι θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη κατασκευής του νέου μνημείου, σε χώρο δίπλα στον κόμβο. Εκεί θα γίνεται η εκδήλωση με τις τιμές που τις αρμόζει.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα της Μάχης της Κρήτης, από το Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισσάμου, Μιχάλη Μπατουδάκη, ενώ το “παρών” έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι Κισσάμου Καίτη Πατερομιχελάκη, Φώτης Περράκης, Αντώνης Παρτσαλάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταυρούλα Βαρουχάκη, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κισσάμου Μιχάλης Κουφάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και εκ μέρους του Πλατανιά, ο Αντιδήμαρχος Ιωάννης Μαλακωνάκης. Παρόντες επίσης, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook