Καμμένος σε μνημόσυνο Κώστα Ηλιάκη: Βάρβαρος ο στρατός της Τουρκίας

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά ο δήμος Καρπάθου διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου του 2006 κατά τη διάρκεια αερομαχίας ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Ωστόσο, δύο τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Βόρειο Αιγαίο οδηγώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο να κατηγορήσει την Τουρκία ότι επέδειξε συμπεριφορά που παραπέμπει σε βάρβαρο στρατό. «Η Τουρκία έδειξε τον πραγματικό της εαυτό, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο μη σεβόμενη ακόμα και αυτό που σέβονται ακόμη και οι πιο βάρβαροι στρατοί του κόσμου: τη μνήμη ενός ήρωα, ενός πολεμιστή που έπεσε μαχόμενος» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

Στην Κάρπαθο, βρέθηκε σήμερα η οικογένεια του άτυχου σμηναγού, αλλά και πρόσωπα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΕθΑ, ο αρχηγός ΓΕΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο δήμαρχος Καρπάθου, Ηλίας Λάμπρου, ο Μητροπολίτης Καρπάθου – Κάσου, αλλά και εκπρόσωποι από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

«Έντεκα χρόνια πέρασαν από τότε αλλά για το βάθος της ιστορίας είναι χθες. Για την οικογένειά του είναι σήμερα. Ζει μέσα στις καρδιές μας βλέπει με τα δικά μας μάτια. Η σχέση του Σμηναγού, Κώστα Ηλιάκη με την πολεμική αεροπορία ήταν σχέση αγάπης, λατρείας και αφοσίωσης μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του», είπε μεταξύ άλλων ο αδελφός του Φίλιππος Ηλιάκης.

 

«Ο Κώστας Ηλιάκης, αποτελεί σύμβολο ενότητας, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας. Η μνήμη του παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, ανεξάντλητη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, έμπνευση ανδρείας και θάρρους για όλους εμάς, να μας θυμίζει την αυτοθυσία του για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας και να ενδυναμώνει τη πίστη όλων μας στις αξίες και στα ιδανικά του έθνους», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «oι Ένοπλες Δυνάμεις μας, είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν καμιά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ιδιαίτερα σήμερα που η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι σημαίες μας δεν πρόκειται να υποσταλούν ποτέ και βεβαίως τις σημαίες μας δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ ξανά να τις πάρει ο αέρας. Τις υπερασπιζόμαστε μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος μας. Όλοι μαζί, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Το οφείλουμε άλλωστε στους ήρωες μας οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για αυτές, όπως ο Κώστας Ηλιάκης. Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας υπερασπιζόμενα τον εθνικό εναέριο χώρο, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού διαφυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορα, ο Στρατός Ξηράς και η Εθνοφυλακή μας σε κάθε μονάδα, φυλάκιο και ακριτική βραχονησίδα υπερασπιζόμενοι κάθε σπιθαμή ελληνικής γης, παραμένουν άγρυπνοι φρουροί για να «φυλάττουν Θερμοπύλες». 

Καμμένος: Η Τουρκία δεν σεβάστηκε αυτό που σέβονται ακόμη και οι πιο βάρβαροι στρατοί

Σε δήλωσή του μετά το μνημόσυνο για τον Κώστα Ηλιάκη, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε: «Παρακολουθήσατε όλοι σας την απόδοση τιμών στον ήρωα Κώστα Ηλιάκη εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας της Καρπάθου, της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας και των θρησκευτικών αρχών. Είναι σημαντικό να πούμε πως την ίδια ώρα που η Ελλάδα τιμούσε έναν ήρωα , έναν νέο αξιωματικό που άφησε πίσω του μία οικογένεια πέφτοντας υπέρ πίστεως και πατρίδος την ίδια στιγμή η Τουρκία έδειξε τον πραγματικό της εαυτό, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο μη σεβόμενη ακόμα και αυτό που σέβονται ακόμη και οι πιο βάρβαροι στρατοί του κόσμου: τη μνήμη ενός ήρωα, ενός πολεμιστή που έπεσε μαχόμενος, υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Αυτό το μήνυμα θέλω να πάει και προς τους φίλους και προς τος εχθρούς και προς τους συμμάχους άλλα και σε όλους εκείνους που κατα καιρούς βρέθηκαν απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σέβεται τους διεθνείς κανόνες, το διεθνές δίκαιο αλλά και την ηθική. Ποτέ η Ελλάδα δεν θα προσέβαλε την μνήμη ενός πολεμιστή ανεξάρτητα αν ήταν εχθρός την ώρα που τον τιμάει η πατρίδα του». 

 

Τον Κωνσταντίνο Ηλιάκη τιμούν σήμερα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με ειδική αναμνηστική σφραγίδα και ειδική συλλεκτική έκδοση. Παράλληλα εκδίδονται και κυκλοφορούν την ίδια μέρα: αναμνηστικοί εικονογραφημένοι αριθμημένοι φάκελοι με γραμματόσημο και σφραγίδα σε περιορισμένο αριθμό.

Στις 22 Μαΐου 2006 τρία τουρκικά μαχητικά διανυκτερεύουν σε αεροδρόμιο απέναντι από την Ρόδο. Την επόμενη ημέρα απογειώνονται και κατευθύνονται βόρεια της Κρήτης προκειμένου να φωτογραφίσουν και να ελέγξουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των πυραύλων S-300. Αμέσως δίνεται εντολή σε δύο ελληνικά F-16 να απογειωθούν από την 115 Πτέρυγα Μάχης για αναχαίτιση και αναγνώριση. Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης φτάνει στο σημείο και εκτελεί το καθήκον του.

Ήταν απόγευμα Τρίτης όταν το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως στις 12:45 “έλαβε χώρα αεροπορικό ατύχημα κατά το οποίο ένα ελληνικό και ένα τουρκικό αεροσκάφος συγκρούστηκαν στον αέρα, 21 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της νήσου  Καρπάθου εντός του FIR Αθηνών”.

Ο τραγικός επίλογος για το Σμηναγό έχει γραφτεί και το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε όταν εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου F-16. Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης πέφτει εν ώρα καθήκοντος. Τα σενάρια που ακούστηκαν τότε ήταν πολλά. Άλλοι είπαν πως ήταν ατύχημα άλλοι είπαν πως το πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε.

Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 4 χρονών αντίστοιχα.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων.

Η χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή. Eπίσης δρόμος προς τιμήν του, υπάρχει και στο Ηράκλειο Αττικής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook