Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν την ιδιωτικοποίηση περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης

“Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί με γρήγορους ρυθμούς την ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων, μόλις λίγες μέρες μετά και την ψήφιση του 4ου μνημονίου στην Βουλή, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εξελίξεις και σχεδιασμούς, που μόνο προς το συμφέρον της πλειοψηφίας των φοιτητών δεν είναι.

Η πρυτανεία το ιδρύματος πιστή στις επιταγές της κυβέρνησης και της ΕΕ διαλέγει να νοικιάσει – ξεπουλήσει τα κτήρια σε ιδιώτες για επιχειρηματική αξιοποίηση, για δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων κλπ. Αυτή είναι η λύση που προτείνει η πρυτανεία μπροστά στην υπο-χρηματοδότηση των ιδρυμάτων που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και υλοποιεί και αυτή η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα κτήρια είχαν παραχωρηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης με σκοπό να στεγαστεί σχολή Καλών Τεχνών. Αντί λοιπόν αυτά τα κτήρια να αξιοποιηθούν για να καλυφτούν οι ανάγκες των φοιτητών για εστία στην Πόλη, λέσχη, υποδομές που χρειάζονται στις πολιτιστικές ομάδες του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου. 

Κυβέρνηση-ΕΕ-πρυτανεία σε αγαστή συνεργασία υλοποιούν αυτά που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας στην αρχή της χρονιάς στην σύνοδο Πρυτάνεων, δηλαδή πηγές χρηματοδότησης των ιδρυμάτων πέραν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τέλη εγγραφής δηλαδή δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενίσχυση της αυτονομίας των ιδρυμάτων δηλαδή συνέχιση της υπο-χρηματοδότησης.

Οι προσπάθειές τους να μας πείσουν να αποδεχτούμε τους μονόδρομους που μας επιβάλλουν χρειάζεται να πέσει στο κενό . Είναι επιτακτική ανάγκη κάθε φοιτητής που κατάγεται από εργατικές-λαϊκές οικογένειες να βγάλει συμπέρασμα από την ίδια του την ζωή. 

Η αλήθεια είναι πως εδώ και χρόνια νοικιάζονται κτήρια του Πολυτεχνείου σε ιδιώτες, τα ίδια χρόνια όμως είδαμε δεκάδες φοιτητές να αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους γιατί δεν είχαν δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση, είδαμε τις θέσεις σίτισης να μην καλύπτουν όλους τους φοιτητές, τις τιμές των εισιτηρίων να ανεβαίνουν στο 100%. Καθημερινά εδώ και χρόνια είναι δεδομένο ότι εργαστηριακό προσωπικό δεν υπάρχει, ενώ  μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές έχουν μετατραπεί σε μόνιμο προσωπικό που δουλεύει και μάλιστα απλήρωτο. Η δικαιολογία της εκάστοτε πρυτανείας και κυβέρνησης είναι ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Η πρυτανεία τα ρίχνει στο Υπουργείο, το υπουργείο και η κυβέρνηση στους δανειστές! Η αλήθεια είναι ότι όλοι μαζί υπερασπίζονται τους μονόδρομους των μνημονίων, των αντιλαϊκών μέτρων, των συνεχών θυσιών που επιβάλλει αυτό το σύστημα σε εμάς και τις οικογένειές μας.

Η ίδια κυβέρνηση που έχει ξεζουμίσει τους γονείς μας με φοροληστρικούς νόμους(βλέπε ΕΝΦΙΑ, αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων),οι ίδιοι που ψήφισαν στην Βουλή φόρους ακόμα και για οικογένειες με 500 ευρώ εισόδημα τον μήνα, είναι αυτοί που μας διακηρύττουν ότι το κράτος δεν διαθέτει πλέον δεκάρα τσακιστή για τις ανάγκες των φοιτητών. Είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν δεκάδες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τσακίζουν μισθούς και συντάξεις, δίνουν κίνητρα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο ΝΑΤΟ ώστε να συμμετέχει η χώρα μας ενεργά στο αιματοκύλισμα λαών. 

Ο καθένας μόνος του είμαστε εύκολος αντίπαλος!

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!
Η πραγματική λύση βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία που στο επίκεντρό της θα έχει τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού συνολικά. Μας φοβούνται και μας μετράνε γιατί ξέρουν ότι μπορούμε να τους δυσκολέψουμε, να τους σταματήσουμε αν ενωθούμε με το λαό και στοχεύσουμε τον πραγματικό μας αντίπαλο! Τα αντίστοιχα μας έλεγαν όταν οι φοιτητικοί μας σύλλογοι διεκδικούσαν κάλυψη των αναγκών της στέγασης για όλους τους φοιτητές ,ότι δηλαδή δεν υπάρχει σάλιο ,το κράτος δεν δίνει λεφτά κτλ. 

Η αλήθεια είναι πώς όταν δράσαμε συλλογικά, διεκδικήσαμε, ενωθήκαμε στο κίνημα μαζί με τα ταξικά σωματεία ,με τους εργαζόμενους γονείς μας καταφέραμε και κατακτήσεις όπως το επίδομα ενοικίου.

Οι φοιτητές που συσπειρώνονται στις επιτροπές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, οι υποψήφιοι της Πανσπουδαστικής Κ.Σ καλούν τον κάθε φοιτητή σε αυτήν την μάχη. Η αλλαγή περνάει μέσα από ζωντανούς μαχητικούς συλλόγους φοιτητών, με αγωνιστές εκπροσώπους στα Δ.Σ και όχι πλασιέ της αντιλαϊκής πολιτικής.

Όλοι μαζί στον αγώνα για να απαιτήσουμε :
    Άμεση αξιοποίηση των κτηρίων της Παλιάς Πρυτανείας, αλλά και συνολικά των κτηρίων του Π.Κ όπως η Γαλλική σχολή και το κτήριο Παπαδοπέτρου, με κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των φοιτητών (λέσχη στην Πόλη, εστία, διαμορφωμένοι χώροι των πολιτιστικών ομάδων).
    Την Τρίτη 30 Μάη δίνουμε μαχητική απάντηση, ενισχύουμε τα Ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. Εκλέγουμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook