Σύγχρονο «Κέντρο Προβολής της Κτηνοτροφίας, της Βιοποικιλότητας και του Πολιτισμού στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη» εξασφάλισε ο Δήμος Ανωγείων, μετά την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασή του στο υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Με το Κέντρο, συνολικού προϋπολογισμού 1.040.000 ευρώ, που θα στεγαστεί στο παλιό δημοτικό σχολείο Περαχωρίου, στα Ανώγεια, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη των δραστηριοτήτων της κτηνοτροφίας, ως κύριας παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς και η αλληλεπίδρασή της με το  φυσικό περιβάλλον της περιοχής, σε πολιτιστικό, οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη. 

Το κέντρο θα είναι επισκέψιμο και θα παρέχει πληροφόρηση, ενημέρωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ψυχαγωγία. Θα περιλαμβάνει μόνιμο εκθεσιακό χώρο (εκθέματα, αναπαραστάσεις, διαδραστικές εφαρμογές, οπτικοακουστικά προγράμματα κα), χώρο παρουσιάσεων, μάθησης και εκπαίδευσης. 

Οι κύριες θεματικές ενότητες του Κέντρου περιλαμβάνουν την ανάδειξη και προβολή της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, το πολιτιστικό τοπίο (λαογραφία, μύθος, ιστορία, αρχιτεκτονική, τραγούδι, χορός, υφαντική), το φυσικό περιβάλλον, καθώς και τον τρόπο ζωής και διατροφής. 

Στο μέλλον, ο Δήμος στοχεύει στη διασύνδεση και των άλλων, υπό ανάπτυξη, υποδομών του Δήμου και της περιοχής, ώστε να αξιοποιηθεί το σύνολο των φυσικών, πολιτιστικών και άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής με κύρια επιδίωξη την τουριστική ανάπτυξή της, μέσω της πολιτιστικής, παραγωγικής και περιβαλλοντικής ανάδειξή της. 

Εκτιμάται δε ότι το έργο θα συμβάλει στην προώθηση των τοπικών προϊόντων και θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την τοπική οικονομία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανόλης Καλλέργης, «το συγκεκριμένο έργο, το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 αναμένουμε να αναδείξει πλήρως την περιοχή μας, αλλά να βοηθήσει και σε όλες τις πολιτισμικές και άλλες δραστηριότητες όλων των χωριών της ευρύτερης περιοχής, μέσα από μία υγιή διασύνδεση που επιθυμούμε να υπάρξει». 
Επίσης πρόσθεσε ότι παράλληλα θα υπάρξει αξιοποίηση του συνόλου των υποδομών στα Ανώγεια, κυρίως όμως θα αναδειχθεί η πλευρά του πολιτισμού των κτηνοτρόφων και στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί και  μέρος της προσωπικής συλλογής του πρώην δημάρχου και δασκάλου,  Γιώργη Σμπώκου.

Εξάλλου, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καλλέργης, οι ανάγκες για θέσεις εργασίας που θα παρουσιαστούν, θα καλυφθούν από τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook