Στο μικροσκόπιο συναυλίες και μεγάλες διοργανώσεις

Από τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, πολλές είναι οι χώρες οι οποίες εξετάζουν την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε δημόσιους χώρους (συναυλιακούς χώρους, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις), έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ με τουλάχιστον 22 νεκρούς.

Η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού -δηλαδή θεωρείται εξαιρετικά πιθανή μια τρομοκρατική επίθεση- έπειτα από την επίθεση αυτοκτονίας μετά τη συναυλία της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε χθες το βράδυ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Μάντσεστερ και ότι οι αμερικανοί πολίτες ενδεχομένως να παρατηρήσουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να συγκεντρώνει πληροφορίες. «Ενισχύσαμε τη θέση μας σχηματίζοντας μια μονάδα συλλογής πληροφοριών αφιερωμένη στην διεθνή τρομοκρατία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.

Στη Σιγκαπούρη, οι διοργανωτές συναυλιών της Μπρίτνεϊ Σπίαρς που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο δήλωσαν ότι εξετάζουν τη λήψη νέων μέτρων. «Σαφώς εξετάζουμε αυξημένα μέτρα ασφαλείας» δήλωσε ο Γιόγκες Μέχτα, υπεύθυνος της διοργανώτριας εταιρείας IME Entertainment Group. «Όλες οι εκδηλώσεις μας παίρνουν άδεια από την αστυνομία. Συνήθως μας συμβουλεύουν από το αρμόδιο τμήμα για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουμε, για τον αριθμό των ένοπλων φρουρών ασφαλείας που χρειαζόμαστε. Επομένως συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους» ανέφερε.

Η Σιγκαπούρη, η οποία θα φιλοξενήσει Διάσκεψη για την Ασφάλεια από τις 2 ως τις 4 Ιουνίου και στην οποία θα συμμετάσχουν επικεφαλής του στρατού και των υπουργείων Άμυνας χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, προχώρησε σε τροποποιήσεις στον Νόμο Περί Δημόσιας Τάξης τον περασμένο μήνα.

Με βάση αυτές απαιτείται από τους διοργανωτές εκδηλώσεων να ενημερώνουν την αστυνομία έναν μήνα νωρίτερα αν αναμένεται συμμετοχή άνω των 5.000 προσώπων, ενώ η αστυνομία έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την διεξαγωγή μιας δημόσιας εκδήλωσης, αν αυτή έχει πολιτικό χαρακτήρα ή περιλαμβάνει συμμετοχή ξένων προσώπων.

Οι διοργανωτές της έκθεσης AsiaWorld Expo του Χονγκ Κονγκ, όπου η Αριάνα Γκράντε αναμένεται να πραγματοποιήσει συναυλία τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις συναυλίες και τις εκδηλώσεις. Εκτός από τους ελέγχους των χειραποσκευών, θα υπάρξουν ανιχνευτές μετάλλων -όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους- προσθέτοντας ότι σχεδιάζουν ακόμη να επιστρατεύσουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για τον εντοπισμό τυχόν ύποπτων δεμάτων.

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ήδη σε κατάσταση υψηλού συναγερμού ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ την 1η Ιουλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί και η ορκωμοσία του νέου ηγέτη της πρώην βρετανικής αποικίας.

Το μεγαλύτερο αθλητικό στάδιο της Αυστραλίας, το Melbourne Cricket Ground, επίσης ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μάλκολμ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται στενά με άλλες χώρες για την χάραξη στρατηγικής.

«Παρότι το επίπεδο της απειλής στην (πολιτεία) Βικτόρια παραμένει ίδιο και δεν υπάρχει κάποια απειλή προς το Melbourne Cricket Ground, εξακολουθούμε να λαμβάνουμε συμβουλές από αρμόδιες αρχές και μαζί να επανεξετάζουμε αναλόγως τα ζητήματα ασφαλείας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του σταδίου αναφερόμενος στην πολιτεία της οποίας η Μελβούρνη είναι πρωτεύουσα.

Η εταιρεία SM investments Corp, η οποία διαχειρίζεται το κλειστό στάδιο Mall of Asia Arena στην Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων και όπου είναι προγραμματισμένο να τραγουδήσει τον Αύγουστο η Αριάνα Γκράντε, ανακοίνωσε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook