«Οι κλειδαριές είναι της πλάκας και ανοίγουν με όλα τα κλειδιά», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Χωρίς καμία φύλαξη είναι τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας σύμφωνα με τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», τα περιστατικά κλοπών είναι καθημερινά.

Με αφορμή τα τελευταία σοβαρά περιστατικά κλοπών ακριβού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας», Λαμίας, Λάρισας και Βόλου οι εργαζόμενοι κατέγραψαν τις ελλείψεις που υπάρχουν σε φύλακες στα νοσοκομεία που όπως αποδεικνύεται λειτουργούν σχεδόν χωρίς προσωπικό ασφαλείας.

Πολλά είναι τα περιστατικά τα οποία έχουν καταγραφεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Νεαρό άτομο εντοπίστηκε να περιφέρεται χωρίς λόγο στις κλινικές του νοσοκομείου και απομακρύνθηκε, ενώ λίγες ώρες αργότερα το ίδιο άτομο πιάστηκε στη νευρολογική κλινική να έχει διαπράξει κλοπές.

Την επόμενη μέρα νωρίς το απόγευμα, απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο χρήστης ναρκωτικών ουσιών ο οποίος είχε απλώσει τα ρούχα του στο καλοριφέρ.

Στο ίδιο νοσοκομείο καθαρίστρια της νυχτερινής βάρδιας βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν άνδρα ο οποίος κρατώντας μαχαίρι της ζητούσε χρήματα, ενώ στις 5 Απριλίου απομακρύνθηκε από την παιδιατρική κλινική άστεγος ο οποίος είχε κατασκηνώσει εκεί.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ τα κενά στη φύλαξη των δομών του ΕΣΥ είναι τεράστια και έτσι μένουν ανοχύρωτα τα νοσοκομεία.

«Η φύλαξη στα νοσοκομεία είναι πλημμελής, επειδή μειώθηκαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους κατά 50% τα τελευταία επτά χρόνια. Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καθόλου φύλαξη. Χωρίς φύλαξη είναι τα Κέντρα Υγείας», αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει η Ομοσπονδία στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης των 670 κλινών, το μόνιμο προσωπικό φύλαξης αποτελείται από μόλις έξι άτομα, που σε μια βάρδια μπορούν να καλύψουν μόνο τη μια είσοδο του νοσοκομείου.

Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με 700 κλίνες διαθέτει τρεις φύλακες, τρεις θυρωρούς και 12 ιδιωτικούς υπαλλήλους ασφαλείας. Έξι από τους υπαλλήλους μεταφέρθηκαν στο συνδεόμενο δερματολογικό νοσοκομείο.

Στα νοσοκομεία Νάουσας, Κιλκίς και Γουμένισσας δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη όπως επίσης και στα νοσοκομεία Κυπαρισσίας, Μολάων, το Ψυχιατρικό Τρίπολης, Λευκάδας, Φλώρινας, Δράμας, Κύμης, Καρύστου, Θήβας, Άμφισσας, Καρπενησίου και Λιβαδειάς.

Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι μόνιμα ακάλυπτη η απογευματινή βάρδια. Παράλληλα τα κονδύλια για την τεχνική υποστήριξη είναι μηδενικά όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Οι κλειδαριές είναι της πλάκας και ανοίγουν με όλα τα κλειδιά. Χαλάνε οι πόρτες και τοποθετούνται λουκέτα  των δύο ευρώ για να κλειδώνουν τα μηχανήματα εκατομμυρίων. Τα ιατρικά  μηχανήματα που εκλάπησαν δεν θα αντικατασταθούν, επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα», καταγγέλλει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook