Ο καμικάζι ο οποίος σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε 59 όταν ανατινάχθηκε έπειτα από συναυλία στο Μάντσεστερ ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και πιθανόν να μην έδρασε μόνος του, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε “ενοχλητικό” το γεγονός ότι οι πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για την επίθεση διέρρευσαν από αμερικανικές πηγές ασφαλείας προτού η βρετανική αστυνομία να είναι σε θέση να κάνει δημόσια ανακοίνωση.

Τα ονόματα των νεκρών έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς περνούν οι ώρες. Ανάμεσά τους μια οκτάχρονη κυπριακής καταγωγής, δύο έφηβες και ένας 28χρονος καθώς και ένας ζευγάρι Πολωνών που είχαν πάει στη συναυλία για να παραλάβουν τις κόρες τους, οι οποίες διασώθηκαν.

Οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη, ο οποίος ήταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, γεννημένος στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς.
“Ενδέχεται, είναι πιθανόν, να μην το διέπραξε μόνος του επομένως οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η αστυνομία παρακολουθούν την υπόθεση ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες…που χρειάζονται για να μας έχουν ασφαλείς”, είπε η Ραντ στο ραδιόφωνο του BBC και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο δράστης είχε πρόσφατα επιστρέψει στη Βρετανία από την Λιβύη.

Οι βρετανικές αρχές ενημέρωσαν τις γαλλικές ότι ο Αμπέντι είχε πιθανόν ταξιδέψει στη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

“Σήμερα γνωρίζουμε μόνο ό,τι μας έχουν πει οι βρετανοί ερευνητές–για κάποιον βρετανό υπήκοο, λιβυκής καταγωγής, ο οποίος ξαφνικά έπειτα από ένα ταξίδι στη Λιβύη και ενδεχομένως μετά στη Συρία, ριζοσπαστικοποιήθηκε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση”, είπε ο Κολόμπ στο BFMTV.

Ερωτηθείς πως γνώριζε ότι ο Αμπέντι είχε επισκεφθεί τη Συρία, ο Κολόμπ απάντησε ότι αυτές είναι πληροφορίες που διέθεταν οι γαλλικές και βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αναφορικά με το αν είχε την υποστήριξη ενός δικτύου, ο γάλλος υπουργός απάντησε: “Αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά ενδεχομένως. Σε κάθε περίπτωση, είχε διασυνδέσεις με το Daesh (Ισλαμικό Κράτος) και (αυτό) έχει διακριβωθεί”.

Από την πλευρά της, ερωτηθείσα αν ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών, η Ραντ απάντησε: “οι υπηρεσίες Πληροφοριών γνωρίζουν για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε να συλλαμβάνουν όποιον γνωρίζουν αλλά είναι κάποιος για τον οποίον γνώριζαν από πριν και είμαι βέβαιη ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα”.

Ερωτηθείσα σχετικά με το γεγονός ότι πολλές πληροφορίες για τον δράστη, περιλαμβανομένης της ταυτότητάς του, προήλθαν από αμερικανική πηγή και για το αν οι διαρροές αυτές έθεσαν σε κίνδυνο την έρευνα, η υπουργός απάντησε: “Η αλήθεια είναι πως ναι. Εννοώ ότι η βρετανική αστυνομία υπήρξε πολύ ξεκάθαρη ότι θέλει να ελέγξει την ροή των πληροφοριών ώστε να προστατεύσει την επιχειρησιακή ακεραιότητα, το στοιχείο της έκπληξης, επομένως είναι ενοχλητικό αν (οι πληροφορίες) δίνονται στην δημοσιότητα από άλλες πηγές και υπήρξα πολύ σαφής προς τους φίλους μας ότι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί”.

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε κομβικά σημεία της Βρετανίας για την αποφυγή νέων επιθέσεων έπειτα από την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στο ύψιστο εξαιτίας της επίθεσης αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ — την χειρότερη στη χώρα εδώ και μια δεκαετία και πλέον– και σύμφωνα με την Ραντ ο αριθμός των στρατιωτών θα φθάσει τους 3.800.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook