Το αδιέξοδο στο οποίο έφερε η πολιτεία με την αντιφατικότητά της εκατοντάδες εργαζομένους συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων με φόντο τους 42 συμβασιούχους καθαριότητας του δήμου Χανίων που πλήττονται από την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου

Σε μια από τις λίγες συνεδριάσεις που το σώμα του δημοτικού συμβουλίου Χανίων επέδειξε σύμπνοια και ομοφωνία, χωρίς κόντρες, με ελάχιστες παρενθέσεις ως προς τη διατύπωση του κειμένου που ετέθη προς ψήφιση.

Το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε από όλες τις παρατάξεις, ξεκάθαρα στο πλευρό των 42 συμβασιούχων καθαριότητας στα Χανιά, οι οποίοι μαζί με εκατοντάδες συμβασιούχους ανά την Ελλάδα, έχουν πέσει θύμα εμπαιγμού όπως υποστηρίζουν της πολιτείας η οποία μέσω απόφασης του υπουργείου αποφάσισε την υποχρεωτική παράταση των συμβάσεών τους και μετά την εφαρμογή της το ελεγκτικό συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση αυτή, αφηνοντάς τους “μετέωρους”!

Στο δημοτικό συμβούλιο τονίστηκε με σαφήνεια ότι οι 42 συμβασιούχοι πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους και επιπλέον πρέπει να ασκηθεί πίεση για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Πατσουράκη Ηλέκτρα – Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Χανίων

Το θέμα της δουλειάς είναι ζήτημα ζωής για όλους μας. Βλέπουμε την αγωνία των συναδέλφων για το αν θα έχουν δουλειά ή όχι. Πέρα από τις απεργίες που έγιναν προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όποιο μέσο για να μείνουν οι συνάδελφοι στη δουλειά και να διεκδικήσουμε ρύθμιση ώστε οι συνάδελφοι θα συνεχίσουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Τάσος Βάμβουκας

Οι δήμοι δεν ευθύνονται σε τίποτα γι αυτή την κατάσταση είναι ευθύνη της πολιτείας που νομοθετεί γι’ αυτόν τον τρόπο. Η πολιτεία δημιούργησε ένα πρόβλημα, πρέπει η ίδια να το λύσει, ώστε να μην είναι όμηροι οι εργαζόμενοι και να πληρωθούν κανονικά και για το προηγούμενο διάστημα και για το διάστημα που απομένει μέχρι να λήξει η σύμβασή τους. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι συμβασιούχοι είναι απαραίτητες για το έργο της καθαριότητας, ζητάμε η πολιτεία να διαφυλάξει τη λειτουργία τους. Ζητάμε επίσης να δρομολογηθούν διαδικασίες ώστε να είναι δυνατή η πρόσληψη τακτικού προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Νάνσυ Αγγελάκη

Αρκετές περιοχές των περιαστικών δήμων βρίσκονται εκτός αρμοδιότητας του εργολάβου καθαριότητας επομένως η εργασία των συμβασιούχων είναι σημαντική για την πλήρωση του κενού. Έχουμε βιώσει απίστευτες σκηνές ειδικά στο θέμα της καθαριότητας με μια πόλη που βρομάει, πολύ περισσότερο τώρα που είναι τουριστική περίοδος. Πρέπει να πιέσουμε ώστε να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση ώστε στις ανταποδοτικές υπηρεσίες να υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού.

Άρης Παπαδογιάννης

Πέρα από το ζήτημα ζωής που αποτελεί για τους ίδιους τους συμβασιούχους είναι ζήτημα καίριας σημασίας για τη λειτουργία των ίδιων των δήμων. Θα πρέπει να απαιτήσουμε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στην εργασία τους και να βρεθεί τρόπος να μονιμοποιηθούν καθώς η υπηρεσία τους είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των δήμων. 

Γιάννης Σαρρής

Οποιαδήποτε απόλυση ή μείωση προσωπικού οδηγεί νομοτελειακά στην ιδιωτικοποίηση. Ρίξτε μια ματιά στον δήμο Χανίων, σε πόσες υπηρεσίες αυτή τη στιγμή έχουμε καταφύγει σε ιδιώτες, τόσο σε οικονομικές, πολιτισμικές ακόμα σε αυτές που έχουν να κάνουν με θέματα αλληλεγγύης. Υπάρχει σε αυτό το ζήτημα μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης και κοροϊδία στους εργαζόμενους. Να μείνουν οι άνθρωποι στη θέση τους και να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας.

Νίκος Παπαντωνάκης

Οι εργαζόμενοι εμπαίζονται.  Όλες οι κυβερνήσεις θέλουν να έχουν σε ομηρία τους εργαζόμενους και από την άλλη με τα τρικ αυτά των 8μηνιτών, 5μηνιτών θέλουν να δείχνουν μειωμένη την ανεργία. Η αντίδραση της ΚΕΔΕ είναι πολύ χλιαρή και για τα μάτια του κόσμου. Θα μπορούσε να υπάρξει πίεση όλα αυτά τα χρόνια ώστε να δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης αφού ούτως ή άλλως στις ανταποδοτικές υπηρεσίες δεν επιβαρύνεται το κράτος. 

Σεραφείμ Ρίζος

Οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμείνουν. Όμως αυτό δεν καλύπτει τα πολιτικά προβλήματα. Όλο το προηγούμενο διάστημα εντοπίζαμε το πρόβλημα ότι ο δήμος δνε μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ανάθεση σε εργολάβους και κυρίως σε τομείς όπως η καθαριότητα. Όλο το προηγούμενο διάστημα δημοτική αρχή και αντιπολίτευση υποστήριζαν ότι δεν γίνεται η καθαριότητα αλλιώς, αποδυναμώνοντας έτσι το αίτημα για μόνιμο προσωπικό.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook