Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η Πρωτοβουλία πολιτών «Ψυχαγωγία και Εργασία Χωρίς Καπνό – Χανιά» οργανώνει την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 μουσικοχορευτική εκδήλωση στην Πλατεία της Μητρόπολης (Πλατεία Πατριάρχου Αθηναγόρου) από τις 19:00 έως 21:00. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί Χρήστος Περαθωράκης και Μανώλης Περκολαράκης, οι δάσκαλοι tango Δημήτρης και Φρύνη, καθώς και άλλα μουσικοχορευτικά σχήματα. 

Στην εκδήλωση θα ακούσετε αντικαπνιστικές μαντινάδες και θα ενημερωθείτε για το παθητικό κάπνισμα αλλά και πώς να προστατέψετε την υγεία σας και την υγεία των παιδιών σας στηρίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ντουλιανών, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων και του Δήμου Χανίων.

Ιστορικό

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με βάση απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στόχος της είναι να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 6 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο και απειλεί όχι μόνο τους καπνιστές αλλά και όσους παθητικούς καπνιστές εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου. Το κάπνισμα επιβαρύνει δυσανάλογα τους προϋπολογισμούς υγείας (3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στην Ελλάδα), μειώνει την παραγωγικότητα και υποθηκεύει την οικονομική ανάπτυξη.

Η καλλιέργεια του καπνού απαιτεί τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που ρυπαίνουν τα νερά. Απαιτεί τη χρήση 43.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ποσοστό 2% έως 4% δάσους. Επιπλέον, η καπνοβιομηχανία παράγει κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. τόνους στερεά απόβλητα.

Υλοποιώντας τη Σύμβαση Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του Καπνού (2003) η Ελλάδα θέσπισε νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας συνεχίζουν, με την ανοχή των υπευθύνων, να καπνίζουν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε νοσοκομεία και κλινικές, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε χώρους εργασίας, σε σχολεία ή κοντά σε παιδιά, εγκύους και ασθενείς. 

Η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους καπνιστές (38,2% του γενικού πληθυσμού) ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα σχετικά με το παθητικό κάπνισμα (το 52,3% των Ελλήνων εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα στη δουλειά, το 65,7% στο σπίτι, το 72,2% στα εστιατόρια και το 95,8% στους νυκτερινούς χώρους διασκέδασης) .

Η Πρωτοβουλία πολιτών «Ψυχαγωγία και Εργασία Χωρίς Καπνό – Χανιά» επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας (καπνιστών και μη) για τις ολέθριες συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, την ανάγκη σεβασμού και προστασίας όσων δεν μπορούν να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους να μη δηλητηριάζονται από τον καπνό (π.χ. παιδιά) ζητώντας ταυτόχρονα την εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook