Με αμείωτο ενδιαφέρον ολων των συμμετεχόντων, μελών και φίλων του Δικτύου Παρέμβασης γυναικών Κρήτης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21.5.17 η ξενάγηση στο Iστορικό Κέντρο του Ηρακλείου.

Χειμαρώδης με πλήθος γνώσεων η εθελόντρια ξεναγός κ. Αθηνά Κυριακάκη Σφακάκη ενθουσίασε και κράτησε το ενδιαφέρον όλων μα κορύφωση του ενδιαφέροντος στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Χάνδακα (πλ. Λιονταριών0

Στην ανακοίνωση του δικτύου αναφέρεται:

”’Ακουσαμε  για τα  αρχαιότερα  ίχνη οικησης  της θέσης  της πόλης μας,για το Βυζαντινο Κάστρο και  τον Αραβοκρατούμενο Χάνδακα των 80-100 στρεμμάτων, των λαφυρων και των σκλαβοπαζαρων με έκταση  απο το λιμάνι μέχρι την Πύλη VOLTONE. Για τον θρίαμβο του Νικηφόρου Φωκά.

Για  την  CANDIA , την  Ενετοκρατούμενη και τα  μνημεια της.Είδαμε τμήματα του Αραβοβυζαντινού τείχους,την θεση της πύλης Αγίου Γεωργίου , την θεση των τριών καμαρων, την Κρήνη Μοροζίνη, την Βασιλικη του Αγίου Μάρκου, την Λότζια την κρήνη Σεκρέντο τον Αγιο Τίτο, την οδό των Μαρτυρων 25ης Αυγολύστου 1898, τον Αγιο Δημητριο.

Ακούσαμε για  τον ναό του Σωτήρος, το Βελιδέ Τζαμι ,και για  τους ναούς της Παναγίας  Ψυχοσώστρας, την Τριμάρτυρη, τον Αγιο Ονούφριο, τον Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή,τον  Αγιο Αντωνιο, τον ναό  Σίμωνος  και Ανδρέου,την Παναγία του Φόρου,την Μαντονίνα,Κυρία των Αγγελων, τον Αγιο Ρόκκο και Αγιο Γεώργιο τον Βενετικό……. Ακούσαμε  και προσπαθούμε  να  φαντασθούμε την  CANDIA  με  τους τόσους ναούς, με τα τοσα μνημεια …..και προσπαθούμε να  κατανοήσομε γιατί χαθηκαν …..

Ακούσαμε  και για τους  Ενετικούς  και  μετέπειτα  τούρκικους στρατώνες, για το πεδίον του Αρεως, την σημερινή πλατεία Ελευθερίας, τον Ναό και την Μονή του Αγίου Φραγκίσκου, τον Πάπα Αλέξανδρο τον Ε’, για το Ενετικό οχυρωματικό έργο, μοναδικό μνημείο, με του 7 προμαχώνες  και 4 κύριες πύλες. Για τον ναό του Αγίου Τίτου  και τις Βυζαντινές δεξαμενές …….Ακούσαμε  τόσα  που μας δημιούργησαν ενα καινούργιο μείγμα αισθηματων.  Ακούσαμε  και υιοθετούμε την  γνώμη του Εγγονόπουλου για την πόλη μας:

’’Το  σημερινό Ηράκλειο είναι γεμάτο  από τις ρυτίδες  της  ιστορίας , που έχουν μια  ξεχωριστή γοητεία για όποιον είναι  σε θέση να τις αναγνωρίσει και να τις αναγνώσει σωστά’’.

Ευχαριστουμε θερμά την κα.Σφακάκη”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook