Σταθάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία το ενδιαφέρον ξένων εταιριών για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και πιστοποίηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μιλώντας στην τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων για την παραχώρηση τριών χερσαίων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean.

Το πρωί ο κ. Σταθάκης και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης υπέγραψαν τη σύμβαση για την παραχώρηση των περιοχών ‘Αρτα – Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, ενώ ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης με τον πρόεδρο της Energean, Μαθιό Ρήγα, για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Όλες οι συμβάσεις θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης θα ακολουθήσει (μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο) η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του μπλοκ 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Total και Edison και του μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) στα ΕΛΠΕ.

“Με την υπογραφή των συμβάσεων σηματοδοτείται η έναρξη των ερευνών για εντοπισμό και αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Τηρήσαμε με ευλάβεια όλα τα προαπαιτούμενα, εξετάσαμε τις περιβαλοντικές παραμέτρους, έχουμε στρατηγικές μελέτες περιβαλοντικών επιπτώσεων για όλες τις περιοχές. Επιδιώκουμε να εκμεταλλευθούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας με βασική προυπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας”, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης.

“Έχουμε ανοίξει, πρόσθεσε, κύκλο συζήτησεων και με άλλες διεθνείς εταιρίες μεγάλης εμβέλειας για έρευνα και αξιοποίηση και άλλων περιοχών πέραν του Ιονίου”. Ανήγγειλε επίσης τη σταδιακή επαναπροκήρυξη και άλλων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών αλλά και τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες προκειμένου να συμπληρωθούν ορισμένα κενά που έχουν διαπιστωθεί και λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Κύπρος, που βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την Ελλάδα. Στόχος των αλλαγών. ‘όπως είπε, θα είναι και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υπογραφή συμβάσεων. 

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τον τρόπο αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (35%) ανέφερε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των μελετών που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.

“Διαβεβαιώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να καταγράψουμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ευχή μας είναι να προκύψει μια πιο πλούσια χώρα και πιο δυνατή εταιρία”, τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ. Τόνισε δε ότι στην προσπάθεια για διεθνείς συμμαχίες ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα είναι η ύπαρξη σταθερότητας στη χώρα, προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαία όλα αυτά που γίνονται αυτήν την περίοδο.

Την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των ερευνών εξέφρασε ο πρόεδρος της Energean Μαθιός Ρήγας λέγοντας ότι “έχουμε εμπιστοσύνη στην ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν ανακαλύψεις σε ανάλογες περιοχές στην Αλβανία και την Ιταλία”. Σημείωσε ακόμη ότι η υπογραφή των συμβάσεων που ξεκίνησαν με άλλη κυβέρνηση δίνει ένα μήνυμα σταθερότητας που δείχνει ότι μπορούμε διαχρονικά να συνεχίζουμε τις επενδύσεις ανεξάρτητα από το πολιτικό τοπίο. Η Energean έχει ήδη συνεταιριστεί με την ισπανική Repsol για τις έρευνες στα Ιωάννινα και την Αιτωλοακαρνανία, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του και ο υπουργός ΠΕΝ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook