Αν ζούσε θα έκλεινε τα 100 χρόνια. Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1917 και άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Νοεμβρίου του 1963. 

Για να τιμήσει την ιστορική «επέτειο» το μόνο εν ζωή παιδί του, η Κάρολιν Κένεντι, δημιούργησε ένα συγκινησιακά φορτισμένο βίντεο με μηνύματα της οικογένειας για την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο εμβληματικός ηγέτης των ΗΠΑ.

Η Κάρολιν Κένεντι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, μιλώντας στο CNNi τόνισε πως κάπως έτσι ήθελε να τιμήσει την ημέρα. «Ήταν ιστορική φιγούρα», είπε. «100 χρόνια είναι πολύς καιρός, αλλά νομίζω πως η κληρονομιά και οι αξίες του είναι διαχρονικές και ζουν μέχρι σήμερα». «Ο πρόεδρος Κένεντι ενέπνευσε μια γενιά που μεταμόρφωσε την Αμερική».

Στο βίντεο θυμάται στιγμές με τον πατέρα της. Να κρύβεται κάτω από το Οβάλ Γραφείο, να κάνει ταξίδια μαζί του. «Μου λείπει κάθε μέρα της ζωής μου. Αλλά, χάρις σε πολλούς ανθρώπους που τον κράτησαν στις καρδιές τους ήταν ευκολότερο να μεγαλώσω χωρίς την παρουσία του».
Νιώθει πως ο πατέρας της «ήταν μέρος της καθημερινότητας» και άλλων ανθρώπων και βρίσκει πολλούς παραλληλισμούς μεταξύ όσων επιχείρησε να κάνει και όσων απασχολούν σήμερα. «Τόσα πολλά από τα ζητήματα που καταλαμβάνουν τα πρωτοσέλιδα σήμερα έχουν τις ρίζες τους στο 1960», είπε. «Η μελέτη της Ιστορίας δεν έχει να κάνει με το παρελθόν. Στην πραγματικότητα (έχει να κάνει) με το τι κόσμο θέλουμε να δημιουργήσουμε».

«Έβλεπα μια ομιλία που έδωσε πριν γίνει πρόεδρος», είπε. «Η Ιστορία θα μας κρίνει για τις αρετές μας: Κουράγιο, ακεραιότητα, αφοσίωση», έλεγε ο πατέρας της. «Νομίζω πως έτσι θα έκρινε την πολιτική σήμερα», ανέφερε.

Το να συμπεριλάβει τα παιδιά της στο βίντεο διευκόλυνε την διαδικασία κοινοποίησης του. Εκείνοι, ήταν καταλληλότεροι κοινωνοί του μηνύματος που ο Τζον Κένεντι ήθελε να στείλει στη νέα γενιά.

«Εκείνοι, θεωρώ, είναι τα καταλληλότερα άτομα να μεταφέρουν το μήνυμα στον 21ο αιώνα».

Η νέα γενιά συνεχίζει την παράδοσή του

«Μια από τις πλέον καθοριστικές σχέσεις της ζωής μου είναι με κάποιον που δεν γνώρισα ποτέ, τον παππού μου, πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι», λέει στο βίντεο η Τατιάνα Κένεντι Σκούλσμπεργκ. «Αλλά παρότι ο παππούς μου σεβόταν το παρελθόν και τα μαθήματα που μπορούσε να δώσει, γνώριζε πως η Αμερική είναι μια χώρα όπου η αλλαγή είναι πιθανή».

Η Ρόουζ Κένεντι Σκλούσμπεργκ, από την πλευρά της, επεσήμανε το πόσο εμπνέεται από την επιμονή του παππού της στην ισότητα. «Είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με τεράστια ανισότητα και αδικία, από τα εκλογικά δικαιώματα στο ποινικό σύστημα και την μαζική φυλάκιση ατόμων», είπε. Συμπλήρωσε, πως ο παππούς της θα ήταν περήφανος για την πρόοδο του έθνους από το 1960, «αλλά θα ήταν ο πρώτος που θα μας έλεγε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο».

«Ελπίζω όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κόμματος, θα θυμούνται αυτό που είπε ο πρόεδρος Κένεντι στην Αμερική πριν από δεκαετίες: Αυτό το έθνος συστάθηκε από άτομα πολλών εθνικοτήτων και διαφορετικών καταβολών. (Το έθνος) βασίστηκε στην αρχή της ισότητας όλων και της πεποίθησης πως η καταπάτηση των δικαιωμάτων ενός βάζει σε κίνδυνο τα συλλογικά δικαιώματα».

Ο Τζακ Κένεντι Σκλούσμπεργκ επεσήμανε πως η αγαπημένη του ομιλία είναι αυτή που έδωσε ο παππούς του στις 12 Σεπτεμβρίου του 1962, στο Πανεπιστήμιο Rice. Ο Κένεντι στην συγκεκριμένη ομιλία τόνισε πως το να στείλει κάποιον στο φεγγάρι άξιζε «όχι για είναι κάτι απλό, αλλά γιατί είναι κάτι δύσκολο».

«Η γενιά μου θα κληρονομήσει έναν περίπλοκο κόσμο, με άπειρα, άλυτα προβλήματα. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα απ΄ αυτά», είπε και σημείωσε πως το εν λόγω θέμα είναι μια προκλήσεις που θα ενεργοποιούσε τον παππού του.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook