Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν σε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων για την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών – Συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης – Η συνολική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου ξεπερνά το 1.800.000 ευρώ
 
Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της σύστασης εικονικών εταιρειών ή την εκμετάλλευση ήδη υπαρχουσών και την εικονική ασφάλιση εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.
 
Συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα χθες, συνολικά 5 Έλληνες και συγκεκριμένα 47χρονος και 41χρονη που είναι και αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, δύο 51χρονοι και 32χρονος.
 
Στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους περιλαμβάνονται ακόμη 8 άτομα, από τα οποία το ένα κρατείται σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.
 
Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα πολύμηνων και μεθοδικών ερευνών αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των οποίων διακριβώθηκε όλο τα πλέγμα των παράνομων δραστηριοτήτων των μελών της.
 
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι η 41χρονη μαζί με τον 47χρονο – ηγετικά στελέχη της οργάνωσης – διατηρούσαν εταιρεία και προέβαιναν με τα υπόλοιπα μέλη σε εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις του προσωπικού της, σε «εταιρείες αχυρανθρώπων», εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο, διότι ουσιαστικά οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να εργάζονται για τα συμφέροντα της αρχικής εταιρείας.
 
Με τη διαδικασία αυτή οι εικονικές εταιρείες υπερχρεώνονταν με οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στις Δ.Ο.Υ, ενώ εγκαταλείπονταν αδρανείς χωρίς να προβαίνουν σε διακοπή τις δραστηριοτήτων τους.
 
Το σύνολο των οφειλών των προαναφερομένων εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανέρχεται στο ποσό του (1.723.758,76€), ποσό που αντιστοιχεί στην ζημία του Οργανισμού και στο παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι.
 
Επιπρόσθετα, οι εικονικές εταιρείες έχουν συνολικές οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. ύψους (116.667,88€), ποσό που αποτελεί και την ζημία στις Δ.Ο.Υ, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί και υπολογιστεί τυχόν νόμιμοι φόροι (κυρίως ΦΜΥ, ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος).
 
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες και στα γραφεία των συλληφθέντων, καθώς και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του 41χρονου αρχηγικού μέλους κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και φορολογικών παραστατικών, σφραγίδες από τις οποίες μία με το εντύπωμα του Ο.Α.Ε.Δ., ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητά τηλέφωνα, πέντε φυσίγγια πυροβόλου όπλου κ.α.
  
Επίσης στην κατοχή ενός από τους 51χρονους βρέθηκε Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, που έφερε φωτογραφία του και στοιχεία έτερου ατόμου, το οποίο αποτελεί προϊόν υφαρπαγής, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες του είχαν επιβληθεί αντίστοιχα, κάθειρξη (7) ετών και φυλάκιση (2) ετών και (6) μηνών για ποινικές υποθέσεις κλοπής και υπεξαίρεσης.
 
Επιπλέον στην κατοχή του 32χρονου βρέθηκαν και τρία κομμάτια ναρκωτικών δισκίων, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη επτά (7) ετών για υπόθεση ληστείας.
 
Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] & [email protected] της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook