Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες της οδού Χάληδων για τον νέο κανονισμό που θέλει να επιβάλλει ο δήμος Χανίων

Νέες βολές κατά του Δήμου Χανίων, εξαπολύουν οι επιχειρηματίες της Χάληδων αυτή την φορά, αναφορικά με τον νέο κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου  που θέλει να επιβάλλει ο Δήμος Χανίων στις επιχειρήσεις τους..

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι ο νέος κανονισμός θα πλήξει τους ίδιους αρχικά με την μείωση του τζίρου που θα οδηγήσει στο κλείσιμο καταστημάτων ή ακόμα και στην απόλυση εργαζομένων.

Οι επιχειρηματίες, της οδού που δέχεται ένα τεράστιο αριθμό επισκεπτών, ίσως τον μεγαλύτερο, κάθε καλοκαίρι κάνουν λόγω οτι χρειάζονται αλλαγές αλλά να είναι ουσίας και όχι να πλήττουν τους ίδιους.

Να σημειωθεί ότι έχει αποφασιστεί ήδη από τις 22 Μαΐου οι καταστηματάρχες των Χανίων να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους στις 31 του ίδιου μήνα και να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Δημαρχείο. 

Αναλυτικά η επιστολή:

Στην προσπάθεια σας να διορθώσετε τα κακώς κείμενα και να βάλλεται κάποια τάξη στα του δήμου ξεκινάτε όχι διορθώνοντας αλλά δημιουργώντας να προβλήματα και έντονους προβληματισμούς για την σαιζόν που ήδη τρέχει  όταν όλοι έχουμε προγραμματίσει τις εργασίες μας με βάση αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα..

Είμαστε έμποροι της οδού Χάληδων , ένα δρόμο από τους ποιο σημαντικούς της πόλη μας αφού  είναι ο δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι και δέχεται το σύνολο σχεδόν των επισκεπτών της πόλης μας .

Με τον καινούργιο κανονισμό  και για κάποιο λόγω που εμείς αδυνατούμε να καταλάβουμε  αποφασίσατε ότι από τώρα και στο εξής απαγορεύεται παντελώς , ούτε καν στα 50 cm που επιτρέπεται στην υπόλοιπη πόλη ,  η έκθεση εμπορευμάτων στα  πεζοδρόμια επί της οδού ,τα όποια πεζοδρόμια ,παρεμπιπτόντως  στο μεγαλύτερο μήκος του είναι τα ανετότερα και φαρδύτερα της πόλης μας .
Εμείς καλούμαστε να ανατρέψουμε όλο τον προγραμματισμό μας και να περιοριστούμε  στον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων , ενώ οι αγορές μας , το στήσιμο ,  ήταν  προγραμματισμένα από το τέλος σχεδόν της προηγούμενης σαιζόν και για τον εξωτερικό χώρο.
Εκθέτουμε τα εμπορεύματα μας στο πεζοδρόμιο για δυο βασικούς λογούς :

( δεν είναι όπως καταλαβαίνεται ότι καλύτερο πρωί και βράδυ να βάζουμε stands  μέσα – έξω, ούτε  θέλουμε να καταστρέφονται τα εμπορεύματα μας από τον ήλιο , την βροχή τον αέρα και την σκόνη ) .

  • Ο πρώτος είναι ότι  τα περισσότερα καταστήματα  επί της οδού Χάληδων είναι μικρά και δεν επιτρέπεται από το χώρο τους  να εκτεθούν αρκετά εμπορεύματα ( εμπορεύματα τα οποία θα είναι ικανά να συνεισφέρουν στα έσοδα της μικρής επιχείρησης )  και φυσικά ούτε συζήτηση για κάποιο ,ακόμα και σε μικρή διάσταση stand εντός της επιχείρησης .
  • Ο δεύτερος και ποιο σημαντικός  είναι   η αγοραστική νοοτροπία των τουριστών πελατών μας .Νοοτροπία που ισχύει σε όλη τη νησιώτικη Ελλάδα και που αποτελεί ,κύριο χαρακτηριστικό των τουριστικών καταστημάτων

Ποια είναι αυτή ?

Για τους επισκέπτες μας τα ψώνια δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Αν θέλουν ένα μπλουζάκι θα πάνε στον Zara ή σε κάποια άλλη  μεγάλη αλυσίδα που έχει κατακλύσει την πόλη μας .

Γι αυτούς είναι  ψυχαγωγία , μέρος του όλου πακέτου των διακοπών τους!!

Θα περιηγηθούν χαλαρά  στους δρόμους της παλαιάς μας πόλης , θα αγγίξουν , θα δοκιμάσουν , θα γευτούν , θα παζαρέψουν , θα αστειευτούν με τον πωλητή , θα  δουν τόσα πολλά  εμπορεύματα , είδη λαϊκής τέχνης , παραδοσιακά  προϊόντα,  που  και να μην τα αγοράσουν ,  όλη αυτή η διαδικασία  τους έχει  προσφέρει  ένα ευχάριστο απόγευμα .

Αν εμείς οι μικροί επιχειρηματίες  κλειστούμε όλοι πίσω από τζαμαρίες με κλειστές πόρτες , με πολύ λιγότερα εμπορεύματα και μελαγχολική διάθεση ( η κρίση μας έχει γονατίσει οικονομικά και ψυχολογικά..!! ) φυσικά οι επισκέπτες μας  θα περπατήσουν , θα φτάσουν στο λιμάνι, όπου και εκεί  θα διαπιστώσουν ότι  δεν θα μπορούν να βρούνε λίγο ίσκιο  με άνεση να καθίσουν να απολαύσουν το περιβάλλον και τη θάλασσα και μάλλον κατά την άποψη μας θα απογοητευτούν!

Πιστεύεται ότι αυτό θα είναι τελικά καλό για την πόλη μας ? Θα συνεισφέρει οικονομικά  και περιβαντολογικά ? 

Άποψη μας είναι ότι  σίγουρα δεν θα εξυπηρετήσει και δε θα προσφέρει τίποτα αυτή η μονοδιάστατη απόφαση του Δήμου 

  • Το πρώτο που θα γίνει θα είναι η απόλυση των περισσότερων εργαζομένων διότι δεν θα τους χρειαζόμαστε πλέον .
  • Το δεύτερο η δραστική μείωση του τζίρου μας με συνέπεια να οδηγήσει αρκετούς από εμάς εάν όχι  στο κλείσιμο , τη μη έγκυρη πληρωμή των πολλαπλών υποχρεώσεων μας .

Αυτό επιθυμείται ??

Συμφωνούμε ότι χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας  και νοοτροπίας των περισσότερων καταστημάτων  στο τρόπο στησίματος των εμπορευμάτων , πράγμα που όμως  δεν γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη  χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους, ούτε  και φυσικά είναι ανέξοδη.

Θα πρέπει να στραφούμε σε άλλα είδη εμπορευμάτων , ποιο ακριβά  για να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε το χάσιμο του τζίρου , δεδομένου ότι τα ήδη ψηλά έξοδα (ενοίκια ,μισθοί, φόροι , έκτατες εισφορές ,τέλη κτλ) θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν .
Τποτα δε συνηγορεί  όμως ότι η εμπορικότητα θα είναι ίδια , κάτι που ήδη διαφαίνεται από τη σαιζόν που διανύουμε! H πλειονότητα των επισκεπτών μας δυστυχώς είναι low budget δηλ.  χαμηλού οικονομικού επιπέδου  .
Το σίγουρο είναι ότι :

Η οδός Χάληδων χρειάζεται αλλαγή!!

  • Χρειάζεται πεζοδρόμηση

  • χρειάζεται φωτισμό 

  • χρειάζεται παγκάκια να μπορεί να καθίσει κάποιος να ξεκουραστεί

  • χρειάζεται καθαριότητα

  • χρειάζεται τήρηση της απαγόρευσης στάθμευσης.

Από πέρυσι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο  από την στιγμή που κλείνει ο δρόμος για τα αυτοκίνητα  να γίνεται η Χάληδων parking για τα μηχανάκια, δυστυχώς με την ανοχή της αστυνομίας ..

Ας γίνει κάτι από όλα αυτά και εμείς θα ακολουθήσουμε !!!

Ας ληφθεί σοβαρά υπ όψη ότι χρειαζόμαστε  λίγο χώρο έξω  από μαγαζιά μας ,που είναι και η ανάσα μας,  για να διατηρηθεί και η ταυτότητα της παλαιάς  πόλης  ,εκεί βέβαια που   ο χώρος το επιτρέπει και πάντα σε λογικά πλαίσια .

Εμείς θα βρούμε τρόπους με καλαίσθητες κατασκευές  , όπως  ξύλινα σταντ χαμηλού ύψους  που μπορούμε μαζί να τις συζητήσουμε  ( Δήμος – καταστηματάρχες ), να κάνουμε τα εμπορεύματα μας , τα μαγαζιά μας και κατά επέκταση τον δρόμο ποιο ελκυστικά, ,  για να διατηρηθεί και η ταυτότητα της παλαιάς  πόλης  .

Γι αυτό  χρειαζόμαστε χρόνο για να μπορέσουμε να γίνει αυτός ο σχεδιασμός και φυσικά χρήματα , άρα κάποιος υποτυπώδες προϋπολογισμός από την πλευρά μας 

Ζητάμε λοιπόν :

Αναστολή εφαρμογής του κανονισμού τουλάχιστον  για φέτος και να εξεταστεί σοβαρά η μη εξαίρεση της οδού Χάληδων . Να ισχύσει δηλ.  ότι ισχύει στο σύνολο της πόλης μας .

Τέλος, συζήτηση εκ νέου στο τέλος της σαιζόν  χωρίς αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες  για να βρούμε την πρέπουσα λύση για όλους τους φορείς

Με σεβασμό στο χώρο, εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης  που ζούμε  και με διάθεση βελτίωσης των συνθηκών εργασίας μας 
Οι καταστηματάρχες της οδού Χάληδων 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook