Εταιρείες κυβερνοασφάλειας υποστηρίζουν πως το συντριπτικό ποσοστό των PC που μολύνθηκαν από το WannaCry “έτρεχαν” Windows 7.

Πιο συγκεκριμένα, στη συγκεκριμένη έκδοση του λειτουργικού της Microsoft αντιστοιχεί το 97% των μολύνσεων, σύμφωνα με την Kaspersky, και στο 66% σύμφωνα με την BitSight.

Τα Windows 7 κυκλοφόρησαν το 2009, ενώ σύμφωνα με την Kaspersky η έκδοση 64 bit παρουσιάζει τις περισσότερες μολύνσεις, την οποία χρησιμοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί. Έτσι, φαίνεται πως δεν είχαν ενημερώσει τα μηχανήματά τους με το patch που διέθεσε η Microsoft τον Μάρτιο, το οποίο μπλόκαρε την ευπάθεια που αξιοποιεί το WannaCry.

Ειδικοί ασφαλείας βρήκαν επίσης πως το ransomware διαδιδόταν κυρίως αναζητώντας μόνο του ευάλωτα συνδεδεμένα μηχανήματα. Νωρίτερα, πολλοί θεωρούσαν πως ξεκίνησε με μία επίθεση phishing μέσω e-mail.

Όπως αναφέρει στο BBC o Adam McNeil από τη Malwarebytes, ο ίδιος υποθέτει πως οι χάκερ εντόπισα πρώτα “μερικές χιλιάδες” ευάλωτα μηχανήματα, τα οποία χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ως πλατφόρμα για να εξαπολύσουν νές επιθέσεις, μεγαλύτερης έκτασης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook