Ενα 11χρονο αγόρι που έκλεψε από τα Debenhams έναν κάδο απορριμμάτων αξίας 57 ευρώ. Μια 24χρονη πτυχιούχος πανεπιστημίου ονόματι Νατάσα Ράιντ που παραδόθηκε στις Αρχές γιατί «δεν μπορούσε να κοιμηθεί» από τις τύψεις της για την τηλεόραση που άρπαξε από κατάστημα ηλεκτρικών. Η Λόρα Τζόνσον, 19χρονη κόρη εκατομμυριούχου που συνελήφθη πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου φορτωμένου με κλεμμένα ηλεκτρικά είδη και αλκοόλ συνολικής αξίας 5.300 ευρώ. Ενας 42χρονος εργαζόμενος σε φιλανθρωπική οργάνωση, ο Μπάρι Νάιν, που πιάστηκε καθώς έκανε διάρρηξη σε κατάστημα με είδη ρουχισμού. Ενα 11χρονο κορίτσι που παραδέχθηκε ότι έσπασε τζάμια και άρχισε να χαζογελάει όταν ο πατέρας της τής είπε να ζητήσει συγγνώμη από τον δικαστή…

Είναι μόνο μερικοί από τους ανθρώπους που έχουν παρελάσει από τα βρετανικά δικαστήρια. Στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ και τα Μίντλαντς πολλά έμειναν χθες ανοιχτά για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, δουλεύοντας υπερωρίες προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες και στους 1.500 – οι μισοί από αυτούς είναι ανήλικοι – που έχουν συλληφθεί από όταν ξέσπασαν οι ταραχές, το περασμένο Σάββατο.

Πλέον, όπως αναφέρουν Τα Νέα, στους δρόμους των βρετανικών πόλεων επικρατεί τεταμένη ηρεμία• καλού κακού, οι 16.000 αστυνομικοί που έχουν αναπτυχθεί από την Τρίτη στη βρετανική πρωτεύουσα θα παραμείνουν στους δρόμους τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο. Στα δικαστήρια, επικρατεί χάος, όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες ένας δικηγόρος.

Στο Λονδίνο, η Αστυνομία έκανε χθες δεκάδες επιδρομές σε σπίτια, έχοντας στα χέρια της περισσότερα από 100 εντάλματα. Κάμερες κλειστού κυκλώματος χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό πλιατσικολόγων και εμπρηστών, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε να μην αφήσει «κίβδηλες ανησυχίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων» να μπουν στη μέση.

\"\"

Η Σκότλαντ Γιαρντ δοκιμάζει το προηγμένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπων που έχει αναπτύξει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Η Αστυνομία έχει ανεβάσει στο Flickr, ιστοσελίδα που φιλοξενεί φωτογραφίες και βίντεο, περισσότερες από 25 φωτογραφίες και βίντεο ζητώντας τη βοήθεια του κοινού ώστε να εντοπιστούν και να συλληφθούν ύποπτοι. Οι φωτογραφίες πέρασαν και στον Τύπο, υπό το ερώτημα: «Μήπως αναγνωρίζετε αυτούς τους ανθρώπους; Καλέστε το Crimestoppers στο…» – όπου Crimestoppers ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στο κοινό να κάνει ανώνυμα καταγγελίες και δίνει αμοιβές όταν οι πληροφορίες οδηγήσουν σε σύλληψη και / ή καταδίκη.

Μια έφηβη παραδόθηκε όταν είδε τη φωτογραφία της στον Τύπο. Είπε στους αστυνομικούς πως είναι αθώα, απλή περαστική, σύμφωνα με τον εισαγγελέα όμως έχει καταγραφεί από κάμερα να περνά σκυφτή δύο φορές κάτω από τα σπασμένα ρολά ενός καταστήματος και να βγαίνει κουβαλώντας μια τηλεόραση. Οι ανήλικοι συλληφθέντες κινδυνεύουν τώρα, βάσει του νόμου, να δικαστούν από δικαστήρια ενηλίκων.

Οι ηλικίες πάντως ποικίλλουν – ένας 64χρονος συνελήφθη με μαχαίρι στην τσέπη -, το ίδιο και το υπόβαθρο (κοινωνικό, οικονομικό και εθνοτικό), κάποιοι δικαιώνουν το κλισέ του «χούλιγκαν» και «εγκληματία» που στηρίζει ο Κάμερον, άλλοι το κλισέ του «νέου χωρίς ελπίδα» που προβάλουν πολλοί αναλυτές και άλλοι τη θεωρία πολλών κοινωνιολόγων περί «σπασμένης κοινωνίας». «Δεν ξέρουμε αν είναι εγκληματίες σε κάποιες περιπτώσεις και μη εγκληματίες σε άλλες», λέει στους «Financial Times» ο Ρομπ Μπέρκλι, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Runnymede Trust. «Πρέπει να ομολογήσουμε πως αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο, για το οποίο γνωρίζουμε πολύ λίγα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook