\”Ως έγκλημα διαφθοράς, που κόστισε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια τεράστια ποσά, χαρακτήρισε την υπόθεση Siemens, o πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της βουλής που την διερεύνησε, βουλευτής Σήφης Βαλυράκης.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε: \”Αυτό το σκάνδαλο, αυτό το έγκλημα, είναι ένα έγκλημα διαφθοράς που κόστισε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια τεράστια ποσά. Και δεν είναι κανείς υπεύθυνος;\”, αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος στα όσα λέγονται για ενδεχόμενη παραγραφή αδικημάτων είπε χαρακτηριστικά : \”…Υπάρχουν αδικήματα παραγεγραμμένα με βάση τον Νόμο περι ευθύνης υπουργών. Αλλά όταν έχεις διακίνηση μαύρου χρήματος, αυτό δεν εντάσσεται – τουλάχιστον σε πρώτη προσέγγιση, δεν είμαι αρμόδιος και σας λέω την αίσθησή μου – στα υπηρεσιακά καθήκοντα υπουργού. Άρα δεν παραγράφεται. Έχει 20ετή ή 15ετή παραγραφή ως κακούργημα…\”

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βαλυράκης, η εξεταστική επιτροπή δεν έχει δυνατότητες να φυλακίσει, να συλλαμβάνει, να ανακρίνει. Έχει συγκεκριμένες δυνατότητες που προκύπτουν από το σύνταγμα, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον κανονισμό της βουλής και δεν μπορεί να φύγει από αυτά. Είναι θα έλεγα μια πρώτη, ένορκη εξέταση, κάτι σαν ΕΔΕ.

Επιπλέον τόνισε πως \”το πόρισμα είναι ένα. Η επιτροπή της Siemens έδωσε ένα πόρισμα, δεν έδωσε πολλά πορίσματα. Στο πόρισμα αυτό, υπάρχουν πολλές ομοφωνίες. Υπάρχουν 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές.
Με όλη την γκάμα των νομικών θεμάτων που εξέτασε η επιτροπή και με ενημερώσεις που δίνονται στην κυβέρνηση, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, στην Αρχή Ανταγωνισμού, στον οικονομικό έλεγχο. Αυτές οι ομόφωνες πορισματικές αναφορές, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του πορίσματος
\”.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens, σχολίασε – απαντώντας σε σχετική ερώτηση – τα όσα είπε για το πόρισμα ο βουλευτής Χανίων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης – το όνομα του οποίου αναφέρεται στην υπόθεση – και ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη απο τα Χανιά είχε χαρακτηρίσει το πόρισμα ως ένα άθλιο κείμενο.

\”Εγώ σαν πρόεδρος της επιτροπής αρνήθηκα να μπω σε πρόσωπα. Η πρόταση της πλειοψηφίας δεν έγινε με την προεδρία μου…Είναι πρόταση της πλειοψηφούσας ομάδας την οποία δεν κατεύθυνα εγώ και δεν ασχολήθηκα…\” είπε ο κ.Βαλυράκης επισημαίνοντας πως \”οι προτάσεις στα πρόσωπα έχουν περίπου ομοφωνία…Υπάρχει , αν θυμάμαι καλά μόνο ο κ.Παπαδημούλης ο οποίος ναι μεν συμφώνησε στην παραπέρα διερεύνηση της υπόθεσης αλλα δεν μίλησε για ονόματα. Όλοι οι άλλοι εισηγούνται την παραπέρα διερεύνηση του ρόλου του κ.Μαρκογιαννάκη\”.

Επιπλέον ο κ.Βαλυράκης συμπλήρωσε πως \”μια που αναφέρονται τα ονόματα, όσων αναφέρονται, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν το όνομα τους και τη θέση τους. Ο κ. Μαρκογιαννάκης θα έπρεπε να έχει μεγάλη αντίρρηση αν η επιτροπή δεν εισηγείτο την παραπέρα διερεύνηση για κάποια ονόματα μεταξύ των οποίων και το δικό του. Γιατί δεν θα είχε τη δυνατότητα να αποδείξει την ενδεχομένη αθωότητα του.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook