Πριν από μία εβδομάδα ο 24χρονος Χάβι Πόβες ήταν ένας φέρελπις ποδοσφαιριστής της ισπανικής Χιχόν. Σήμερα έχει αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο λέγοντας πως τον έχει «αηδιάσει». Και έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς «Αγανακτισμένους». «Δεν ντρέπομαι γι\’ αυτά που σκέπτομαι και κάνω, παρότι μερικοί προσπαθούν να με γελοιοποιήσουν», τονίζει ο ποδοσφαιριστής, σύμφωνα με τον οποίο το ποδόσφαιρο αντανακλά τον σύγχρονο κόσμο: «Ολα βασίζονται σε μια μεγάλη απάτη».

Ο Πόβες εγκατέλειψε τη ζωή του ποδοσφαιριστή, την οποία είχε αρχίσει από τα τσικό της Ατλέτικο Μαδρίτης, για να ξεκινήσει μια άλλη, επικεντρωμένη στο διάβασμα, στη δυσπιστία έναντι των μέσων ενημέρωσης και της εξουσίας και στη συσσώρευση εμπειριών. «Ηταν ανέκαθεν ένα παράξενο αγόρι», λένε γι\’ αυτόν στη Χιχόν. Εκείνος όμως θέλει να εξηγήσει την αλλαγή του. «Ηρθε μια στιγμή που δεν άντεχα άλλο το ποδόσφαιρο», λέει σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Ξέρω καλά πως πολλοί με θεωρούν τρελάρα… Ομως έτσι σε εκπαιδεύουν στη Δύση: αν αρνηθείς το σύστημα που έχουν φτιάξει είσαι τρελός!».

\"\"

Ο ποδοσφαιριστής έφτασε να πιστεύει πως «το ποδόσφαιρο επινοήθηκε για να αποσπά τους ανθρώπους από την πραγματικότητα». Λέει πως στο άθλημα υπάρχει «τεράστια διαφθορά, το διαπίστωσα προσωπικά, όπως άλλωστε και σε κάθε τομέα που διαχειρίζεται τόσα χρήματα». Δεν έκανε φίλους και δηλώνει «απογοητευμένος» από τις προσωπικότητες των περισσότερων ποδοσφαιριστών. «Σχεδόν κανένας ποδοσφαιριστής δεν ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο γι\’ αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Ποτέ δεν βλέπεις ποδοσφαιριστή να κρατάει ένα βιβλίο. Όμως το λάθος δεν είναι δικό τους. Όλα οφείλονται στον τρόπο που εκπαιδεύονται», τονίζει.

Ο Πόβες πιστεύει πως η κρίση αξιών, στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία, οφείλεται στο γεγονός ότι η παιδεία δεν είναι αυτή που πρέπει. «Κανένας ποδοσφαιριστής δεν αντιδρά σε τίποτε. Εχεις παίκτες που έρχονται από τον Τρίτο Κόσμο και ένα λεπτό αργότερα έχουν ξεχάσει από πού ήρθαν», εξηγεί. Επικρίνει επίσης τους γονείς. «Είναι ντροπή το πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Αυτό που θέλει σήμερα ένα παιδί είναι να γίνει Κριστιάνο (Ρονάλντο) ή (Λιονέλ) Μέσι. Αλλά όχι ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο ή Μέσι, αλλά ο Κριστιάνο ή ο Μέσι με τις επαύλεις, τα αυτοκίνητα και τη δόξα. Υποβάλλουν στα παιδιά αξίες όπως ο ατομισμός και ο εγωισμός, η επιδίωξη του όσο δυνατόν ταχύτερου πλουτισμού», υπογραμμίζει.

Στη νέα ζωή του, ο Πόβες θα σπουδάσει Γεωγραφία και Ιστορία στο πανεπιστήμιο και θα ταξιδέψει σε χώρες όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ιράν. «Θέλω να δω την πραγματικότητα αυτών των χωρών, όχι αυτή για την οποία μας μιλούν οι πολιτικοί ή αυτή που δείχνει η τηλεόραση». Θέλει να δει επίσης ένα καλύτερο κόσμο: «Δουλεύουμε χιλιάδες ώρες μόνο για να φάμε και οι πολιτικοί μάς εξαπατούν συνεχώς. Αυτό είναι άραγε το μέλλον που μας επιφυλάσσουν; Αν είναι, δεν το θέλω».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook