Για τις αλλαγές στον χώρο της αυτοδιοίκησης, τους συμβασιούχους της καθαριότητας αλλά και για την τρομοκρατική ενέργεια στην Αθήνα, μίλησε από τα Χανιά ο Πάνος Σκουρλέτης

Στα Χανιά βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος αφού το πρώτα συναντήθηκε έξω από την Αντιπεριφέρεια με τους συμβασιούχους της καθαριότητας, που διαβεβαίωσε ότι δεν θα χάσουν τα δεδουλευμένα τους και να ολοκληρώσουν τη σύμβαση τους, πραγματοποίησε σύσκεψη με όλους τους δημάρχους του νομού Χανίων.

Αναφορικά με την σύσκεψη ο Υπουργός, διαβεβαίωσε ότι ήταν σε καλό κλίμα χαρακτηρίζοντας την συζήτηση ως “πλούσια σε ατζέντα” με ειλικρίνεια και καλή συνεννόηση.

Οι αλλαγές στον χώρο της αυτοδιοίκησης που θα φέρει το πολυνομοσχέδιο

Το κεντρικό θέμα συζήτησης με τους δημάρχους των Χανίων ήταν οι αλλαγές στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Η Κυβέρνηση θέλει να δώσει χώρο και να ενισχύσει τον ρόλο και των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης, ώστε να παίξουν βασικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ενώ τόνισε ότι το τρέχον εκλογικό σύστημα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει κλείσει τον κύκλο του και σκοπός είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Συνεχίζοντας αναφορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση ο κ.Σκουρλέτης μίλησε για το πολυνομοσχέδιο “σκούπα”, που βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο περιέχει υπουργικές νομοθετικές ρυθμίσεις και για τους ίδιους τους Δημάρχους και αντιδημάρχους, ρυθμίσεις προς τους οφειλέτες του δήμου, είτε είναι άτομα είτε επιχειρήσεις, ενώ περιέχει ζητήματα και διατάξεις που αφορούν τους εργαζομένους. 

“Προς αυτό τον δρόμο θα κινηθούν και οι αλλαγές που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση”, τόνισε ο κ.Σκουρλέτης και συνέχισε “Πρέπει να αναγνωριστεί η δυνατότητα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να έχει ο δήμος την κύρια ευθύνη σχεδιασμού και αντιμετώπισης ζητημάτων, ακόμα και προβλέποντας την περίπτωση της δυνατότητας επιβολής φόρων, κάτι που βέβαιά για να εφαρμοστεί πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες προϋποθέσεις και δεν είναι εύκολο.”

Επιπλέον,ο κ.Σκουρλέτης ανέφερε ότι στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση, προβλέπεται ότι από το έτος ’17 προς ’18 θα υπάρξει άμεση αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων προς την αυτοδιοίκηση της τάξεως των 300 εκατομμυρίων, προβλέπεται όμως και αλλαγή στην κατανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων.

Για την τρομοκρατική ενέργεια στην Αθήνα

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο χθεσινό περιστατικό της τρομοκρατικής ενέργειας στο αυτοκίνητο του κ. Παπαδήμου, την οποία και καταδίκασε. Αναφορικά τόνισε ότι “εκφράζουμε την καταδίκη μας σε τέτοιου είδους περιστατικα. Το Ελληνικό πολίτευμα και οι πολίτες δεν επηρεάζονται από τέτοιες ενέργειες. Η Ελλάδα είναι και παραμένει μια από τις πιο ασφαλείς χώρες, κάτι που διαπιστώνουμε κάθε μέρα.(…) Με αποφασιστικότητα οι αρμόδιες αρχές κινούνται στον δρόμο που πρέπει για να βρουν τους υπαίτιους αυτής της επίθεσης.”

Για το Eurogroup που έληξε χωρίς να κλείσει η συμφωνία

Σχολιασμό έκανε επίσης ο Υπουργός και για την αποτυχημένη προσπάθεια στο Eurogroup να κλείσει η συμφωνία. Αναφορικά με το γεγονός ο κ.Σκουρλέτης “καταλόγισε ευθύνες” σε “ακραίους κύκλους” που θέλουν την Ελλάδα κάτω από ένα καθεστώς ομηρίας και πίεσης ενώ όσον αφορά τα μέτρα είπε ότι όταν τελικά ψηφιστούν θα οδηγήσουν στην ελάφρυνση της οικονομίας.

Δεν έγινε κατορθωτό στο προηγούμενο Eurogroup να υπάρξει μια συμφωνία στο οποίο βγάλαμε ορισμένα συμπεράσματα. Για άλλη μια φορά είδαμε ακραίους κύκλους στην Ευρώπη που ενδεχομένως έχουν τους δικούς τους σχεδιασμούς και θέλουν την Ελλάδα κάτω από ένα καθεστώς πίεσης και ομηρίας.

Για τους συμβασιούχους στον χώρο της καθαριότητας

Κατά την διάρκεια της συζήτησης με τους αιρετούς των Χανίων, δεν έλλειψε η αναφορά στο θέμα των συμβασιούχων της καθαριότητας.Εκεί ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε επίθεση προς ορισμένα ΜΜΕ τα οποία τα χαρακτήρισε ως υπόλογα της Ν.Δ και αντιπολιτευόμενα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου βγάζουν ψευδή δημοσιεύματα πριν ακόμα υπάρξει απόφαση από το ελεγκτικό συνέδριο.

“Περιμένουμε να υπάρξει η οριστική απόφαση εκ μέρους του ελεγκτικού συνεδρίου, για να δούμε το σκεπτικό τους και τι προβλήματα δημιουργούνται, αν δημιουργούνται. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία παρακολουθήσαμε μια στημένη επικοινωνιακή προσπάθεια γνωστών ΜΜΕ που αντιπολιτεύονται την Κυβέρνηση και μέσω διαρροών θέλησαν να δημιουργήσουν σύγχυση στους εργαζομένους της καθαριότητας”, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για στημένα δημοσιεύματα που “χτίζουν” ιστορίες για δήθεν απόπειρες της κυβέρνησης να χτίσει κράτος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook