Θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός κυβέρνησης, προκαλούν οι ανακοινώσεις του Τζούλιο Τρεμόντι για σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα της βοήθεια της ΕΚΤ για τη θωράκιση της Ιταλίας από την κρίση χρέους. Η χώρα βρίσκεται υπό κηδεμονία, τονίζει η αντιπολίτευση, ενώ από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο Ουμπέρτο Μπόσι της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά φθάνει στο σημείο να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον μελλοντικό της επικεφαλής (νυν κεντρικό τραπεζίτη της Ιταλίας) Μάριο Ντράγκι ότι επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Την ίδια ώρα, τα ιταλικά συνδικάτα προϊδεάζουν για πανιταλικές απεργίες. Το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων CGIL προειδοποιεί εάν εφαρμοστούν οι δρομολογούμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πρόκειται να προκηρυχθεί σειρά απεργιών σε εθνικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο -ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του- συναντάται το απόγευμα της Πέμπτης με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και τον υφυπουργό παρά τη προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα, οι οποίοι θα του παρουσιάσουν τον κορμό των κύριων οικονομικών μέτρων που θα δημοσιοποιηθούν στις 16 Αυγούστου.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι προετοίμασε την Πέμπτη το Κοινοβούλιο για «πολύ σκληρά μέτρα για το 2012-2013», ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αντίδραση πανικού» χαρακτήρισαν τα νέα μέτρα αναλυτές του Reuters, τονίζοντας ότι το μόνο που δεν χρειάζεται η Ιταλία είναι λιτότητα.

Εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων για τα μέτρα -που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περικοπές επιδομάτων και συντάξεων, εισφορές αλληλεγγύης, ιδιωτικοποιήσεις και ελαστικοποίηση της εργασίας- το κλίμα στην Ιταλία είναι εκρηκτικό.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι σηματοδότησε την αποδοχή από την Ιταλία των ασφυκτικών όρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παρέμβασή της στην αγορά ομολόγων, πάντως ο Ουμπέρτο Μπόσι ήλθε με δηλώσεις του να προκαλέσει σύγχυση.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Μπερλουσκόνι, αρχηγός της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τους όρους που θέτει στη Ρώμη.

Αναφερόμενος στην επιστολή της ΕΚΤ προς την ιταλική κυβέρνηση, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Corriere della Sera, o Μπόσι δήλωσε πως φοβάται ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη, «δείχνοντας» τον Μάριο Ντράγκι, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, που αναμένεται να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στα ηνία τη ΕΚΤ.

«Φοβάμαι ότι αυτή η επιστολή συντάχθηκε στη Ρώμη. Φοβάμαι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία απόπειρα να πέσει η κυβέρνηση» είπε ο Μπόσι «καρφώνοντας» τον Ντράγκι, ο οποίος είχε θεωρηθεί ως ο επικρατέστερος επικεφαλής μίας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών πριν γνωστοποιηθεί ότι θα αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Αντί να βρίσκεται στην Ευρώπη, ο Ντράγκι είναι συνεχώς στη Ρώμη» δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, η βάση της οποίας είναι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη στη ευημερούσα βόρεια Ιταλία, και ως κόμμα αντιδρά σφοδρά σε περικοπές στις συντάξεις.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, o επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, υπογράμμισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τρεμόντι ότι «η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, η έβδομη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Η ΕΚΤ, εκτός από τους διάφορους περιορισμούς, δεν πρέπει να καθορίζει και πλήρεις οικονομικές συνταγές».

Το Δημοκρατικό Κόμμα πρότεινε να μειωθούν άμεσα, κατά 50% βουλευτές και γερουσιαστές, ώστε να περιορισθούν τα έξοδα του πολιτικού συστήματος. Ο Πιερφερντινάντο Καζίνι, της αντιπολιτευόμενης Ένωσης Κέντρου (Udc) προσέθεσε: «είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση, η χώρα μας βρίσκεται υπό κηδεμονία και η πολιτικοί έχουν μια μεγάλη ευθύνη: να καταφέρουν να δώσουν άμεσες απαντήσεις».

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές αντιδράσεις και τις πολεμικές σχετικά με τις πιθανές περικοπές, ο νέος γραμματέας του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε ότι «δεν θα προχωρήσουμε στην μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως μας προτείνει η Ευρώπη, διότι η κυβέρνηση μας δέχεται μόνο τις προτάσεις που θεωρεί ότι συνάδουν με τις αξίες της».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook