εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και τοπικούς βουλευτές ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. 

Συγκριμένα, στην ευρεία σύσκεψη με τον Υπουργό συμμετείχαν,  ο  Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, οι Δήμαρχοι Καβάλας, Θάσου, Παγγαίου και Νέστου, οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κων. Μορφίδης. Δημ. Εμμανουηλίδης, και Γ. Παπαφιλίππου, καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, αλιέων, ομάδων παραγωγών, εξαγωγικών φορέων, της Αναπτυξιακής Καβάλας, του ΓΕΩΤΕΕ κ.ά. 

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο το θεσμικό πλαίσιο και οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές διαδικασίες και πλέον οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειών της χώρας μπορούν να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση Προσκλήσεων για το μέτρο της «Αγροτικής Οδοποιίας». 

Το μέτρο θα συμβάλλει στην επέκταση και βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων, ειδικά σε περιοχές με ιδιαίτερη γεωμορφολογία, όπως ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καθώς επίσης και σε περιοχές με μεγάλη διασπορά αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Το μέτρο αυτό είναι το πρώτο μέτρο δημοσίου χαρακτήρα για το οποίο θα εκδοθούν Προσκλήσεις από τις Περιφέρειες.

Στη συνάντηση με τα στελέχη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία του Υπουργείου με τις Περιφέρειες για την αξιοποίηση του «βασικού εργαλείου» για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4.7 δις ευρώ και συνολικής επένδυσης 6 δις ευρώ.

Όπως είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου:

«Εκχωρήσαμε στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, μέσω των οποίων καλούνται να υλοποιήσουν τις χωρικές στρατηγικές τους επιλογές σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές επιλογές, με στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας.  

Συνολικά αφορούν στο 37% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, δηλαδή 1,65 δις ευρώ . 

Έχουμε ήδη προκηρύξει σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα  κινητοποιώντας πόρους της τάξης των 1,7 δις €. 

Συγκεκριμένα για έργα εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για έργα δημόσιων υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας,  για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, για τη στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. 

Στέκομαι ιδιαίτερα στους νέους αγρότες .  Συνολικά σε επίπεδο χώρας έχει προκηρυχτεί ποσό 241 εκ. ευρώ με στόχο την ένταξη 12.000 νέων γεωργών. 

Προγραμματίζουμε μέχρι τέλος του 2017 κι άλλα μέτρα ώστε να φτάσουμε στα 3 δις.

Όσον αφορά στις πληρωμές μέχρι τις 31.03.2017 έχουν πραγματοποιηθεί:

πληρωμές  ύψους 700 εκατ. €υρώ, που αντιστοιχούν σε απορρόφηση 12%, και αν υπολογισθεί και η προκαταβολή (ύψους 188,7 εκατ. €) σε 17%».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook