Για τα βίαια μέτρα καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών στη Συρία επικοινώνησαν τηλεφωνικώς χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δυο ηγέτες εξέφρασαν τη «βαθειά ανησυχία τους για τη χρήση βίας κατά των πολιτών από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας και υπογράμμισαν ότι πρέπει να εκπληρωθούν τα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού για μετάβαση στη δημοκρατία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα και ο Ερντογάν συμφώνησαν «στην ανάγκη να δοθεί αμέσως τέλος στη αιματοχυσία και τη βία κατά του συριακού λαού».

«Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα θα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις ενέργειες της συριακής κυβέρνησης και θα συνεχίσουν να έχουν στενές διαβουλεύσεις για την κρίση», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Παρά τις στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ, η Τουρκία έχει υιοθετήσει αυστηρή στάση όσον αφορά τα μέτρα καταστολής κατά των διαδηλωτών. Την Τρίτη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε εξάωρες συνομιλίες στη Δαμασκό με το Σύρο πρόεδρο.

Νωρίτερα, ο γραμματέας επί του Τύπου του Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι «ο Ασαντ έχει από καιρό χάσει την ευκαιρία να ηγηθεί της διαδικασίας μετάβασης στη δημοκρατία που ζητεί ο λαός».

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μετάβαση στη δημοκρατία στη Συρία και ότι η Συρία θα είναι καλύτερα χωρίς τον Ασαντ. Υποστηρίζουμε αυτούς που επιθυμούν μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία», τόνισε ο Κάρνεϊ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook