Ολοκληρώνεται, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, ώρα 14.00΄, ο κύκλος ξεναγήσεων που οργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, από επιστημονικούς συνεργάτες.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτής ξενάγησης, θα γνωρίσουμε όψεις της τέχνης σε μια διαδρομή με σταθμούς τη γλυπτική της Ενετικής περιόδου, τη μεταβυζαντινή εικονογραφία, και την Αφαίρεση ως μέσο έκφρασης της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

Λιθοξόοι και γλύπτες στη βενετική Κρήτη*

Μαρία Βακονδίου, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τα έργα γλυπτικής αποτελούν, μεταξύ άλλων, σημαντική μαρτυρία για τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν, τους λιθοξόους και τους γλύπτες. Η περιήγηση στα έργα γλυπτικής (αρχιτεκτονικά μέλη, αγάλματα, ταφικές πλάκες, οικόσημα) της βενετικής εποχής, στην Έκθεση του ΙΜΚ, θα επιτρέψει να ανασυνθέσουμε πτυχές της εργασίας γλυπτών και λιθοξόων: την αναζήτηση της πρώτης ύλης, την εκπαίδευση στις νέες μορφές γλυπτικής, την συνεργασία ντόπιων και ξένων τεχνιτών. 

Οι Συλλογές Πορταλάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Από τη μεταβυζαντινή τέχνη στην Αφαίρεση του Γ. Σπυρόπουλου.

Φανή Καμπάνη, Αρχαιολόγος-Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΙΜΚ

Η ξενάγηση στις Συλλογές Πορταλάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης εκκινεί με μια περιήγηση στη μόνιμη έκθεση φορητών εικόνων (15ου-αρχών 20ού αιώνα), μια πρωτοποριακή μουσειογραφικά παρουσίαση της διαδρομής έξι αιώνων εικονογραφίας που ξεκινά από την Κρήτη, περνά στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες και την ηπειρωτική Ελλάδα και φτάνει ως τα Βαλκάνια και τη Ρωσία. Ακολουθεί περιήγηση στην περιοδική έκθεση του ΙΜΚ Διάλογος με το Αόρατο, όπου εκτίθενται έργα του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου της Αφαίρεσης Γιάννη Σπυρόπουλου, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη. Με σημείο εστίασης τη δεκαετία του 1960, περίοδο κορύφωσης της αναζήτησης του αφηρημένου λεξιλογίου στο καλλιτεχνικό του έργο, θα γίνει αναφορά στη φυσιογνωμία του καλλιτέχνη και την ευρύτερη πρόσληψη του έργου του.

Είσοδος: Ελεύθερη

Πληροφορίες: 2810-283219, Εσωτ. 101 (Δευτέρα-Παρασκευή: 9.00-17.00) 
 www.historical-museum.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook