Οι μύθοι που το συνοδεύουν και η εξήγηση των επιστημόνων

Ανακαλύφθηκε το 1911 από έναν γεω-επιστήμονα. Ήταν ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο μέρος. Κάτι που δεν συναντάς κάθε μέρα ακόμα και στα πιο άγρια μέρη του πλανήτη, όπως η Ανταρκτική. Ο Thomas Griffith Taylor εμβρόντητος είδε ένα μεγάλο παγόβουνο να «αιμορραγεί»!

Η επιστημονική κοινότητα άρχισε να εξερευνεί αυτόν τον παγωμένο όγκο προκειμένου να δει για ποιον λόγο ανά διαστήματα βγάζει κόκκινο νερό. Η λύση ήταν απλή: Σκουριά. Το φαινόμενο αυτό δημιουργούταν όταν το οξείδιο του σιδήρου που υπάρχει στο νερό έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα.

Αλλά αυτό ήταν το ένα σκέλος του μυστηρίου. Το δεύτερο ήταν από πού προερχόταν αυτό το τόσο πλούσιο σε σίδηρο νερό. Μετά από πάρα πολλά χρόνια οι επιστήμονες κατάφεραν να δώσουν την εξήγηση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, σύμφωνα με το Popular Science, πως για όλα ευθύνεται μια… δεξαμενή αλμυρού νερού που βρίσκεται στη βάση του παγόβουνου.

Με τον τρόπο αυτό λύθηκε το μυστήριο με το παγόβουνο που «αιμορραγεί» αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πως έχουν πολλά ακόμα να μάθουν από αυτόν τον παγωμένο όγκο.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε σε ποιο σημείο και με ποια ταχύτητα οι πλάκες πάγου και τα παγόβουνα θα εξελιχθούν με την κλιματική αλλαγή», αναφέρει η Jessica Badgeley, καθηγήτρια στο Colorado College καθώς όπως σημείωσε όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στον πλανήτη, τόσο συχνότερα θα βλέπουμε παγόβουνα «αιμορραγούν».

Παρά το γεγονός πως οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο, η έλξη που ασκεί αυτό το φαινόμενο είναι τεράστια με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει την φαντασία πολλών αλλά και διάφορα σενάρια από την πλευρά των συνωμοσιολογιών. Πολλοί είναι οι μύθοι που το συνοδεύουν. Κάποιοι τρομακτικοί κάποιοι, άλλοι φρικιαστικοί με αυτά και με αυτά όμως το παγόβουνο πήρε την ονομασία «Καταρράκτες αίματος».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook