Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε επιστημονικό συνέδριο για την «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας»

«Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», ήταν το θέμα του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου όπου συμμετείχε ο Γ. Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, εκπροσωπώντας συγχρόνως και την CPMR-Συνέλευση των Παραθαλάσσιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης, ως Αντιπρόεδρος Αρμόδιος για τα Θαλάσσια Θέματα.
Το συνέδριο, υπό την αιγίδα του  Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και παρουσία του Υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιού, διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με στόχο τη διεξαγωγή μιας πολύ-επίπεδης συνάντησης, επιστημονικού, αλλά και πρακτικού χαρακτήρα, σκιαγραφώντας τα μονοπάτια της σύγχρονης νησιωτικής διακυβέρνησης, το ρόλο των νησιωτικών Δήμων και Περιφερειών, το ειδικό ρόλο της Επιμελητηριακής “κοινότητας” και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Ο Γ. Αλεξάκης, με κεντρικές ομιλίες στις Ενότητες: 1. Νησιά και Γαλάζια Ανάπτυξη: Το Πολιτικό Επίπεδο και η πολύ-επίπεδη Διακυβέρνηση, 2. Ευρωπαϊκές Στρατηγικές και μέσα για την Γαλάζια Οικονομία και τη Νησιωτική Συνοχή της ΕΕ», 3. Πρωτοβουλίες και Καλές Πρακτικές στην Αιχμή της Νησιωτικής Συνοχής και της Γαλάζιας Ανάπτυξης, παρουσίασε το πλαίσιο και τις προκλήσεις-ανάγκες για την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη για τη Γαλάζια Οικονομία στα Νησιά, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών σχετικών Στρατηγικών-Πολιτικών, αλλά και υπό το πρίσμα της εθνικής νομοθεσίας και πρωτοβουλιών. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Κρήτη, ως νησιωτική Περιφέρεια στη Μεσόγειο με ποικίλες και σημαντικές δράσεις για την ανάδειξη θεμάτων νησιωτικότητας που σχετίζονται με γεωπολιτικές παραμέτρους και κρίσιμους τομείς ανάπτυξης, αλλά και το δυναμικό της ρόλο και πρωτοβουλίες για τη διαπεριφερειακή συνεργασία, ιδιαίτερα με Περιφέρειες και χώρες στη Μεσόγειο. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ρόλο της CPMR, ως βασικός και πλέον δυναμικός στην Ευρώπη μηχανισμός δικτύωσης παρακτίων και νησιωτικών Περιφερειών, για την προάσπιση και ανάδειξη σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τις παραθαλάσσιες-νησιωτικές Περιφέρειες και περιλαμβάνονται στην «θαλάσσια» ατζέντα της CPMR και των επιτροπών της. Τέτοια θέματα αποτελούν ο παράκτιος τουρισμός, οι μεταφορές, η μετανάστευση, ενεργειακά ζητήματα και θέματα διασύνδεσης, και αρκετές ακόμα δραστηριότητες που στο σύνολό τους συνθέτουν την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στην Ευρώπη.
Ο Γ. Αλεξάκης αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης για την Κυκλική Οικονομία στις Νησιωτικές Περιοχές της Μεσογείου, που προκρίνει τη διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ των νησιωτικών περιοχών της Μεσογείου για την εφαρμογή στην πράξη των περιβαλλοντικών και οικονομικών οφελών της κυκλικής οικονομίας και της ανάπτυξης αλυσίδων αξίας, σε κρίσιμους για τα νησιά τομείς όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, των υδατικών πόρων κ.α.

Όπως τόνισε ο Γ. Αλεξάκης, οι συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η αξιοποίηση των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, η αποτελεσματική συνεργασία ΟΤΑ και εθνικών φορέων, αλλά και η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Στρατηγικών για την Γαλάζια Οικονομία σε συνδυασμό με τις εθνικές προτεραιότητες και τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες, θα συμβάλλουν σε ένα νέο μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με στόχο την περαιτέρω και ολοκληρωμένη εδαφική συνοχή της Ε.Ε., στα νησιά και στα νησιωτικά εδάφη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook