Στη γενέτειρά του, στις Ποταμιές Πεδιάδος, “επέστρεψε” σήμερα ο ήρωας Μανούσος Τριανταφυλλίδης, αγνοούμενος εδώ και 43 χρόνια, έχοντας χάσει τη ζωή του στις 16 Αυγούστου 1974 υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ από τους Τούρκους εισβολείς.

Η υποδοχή των λειψάνων του Μανούσου Τριανταφυλλίδη στη γενέτειρά του έγινε το μεσημέρι με τιμές ήρωα. Στην είσοδο του χωριού στήθηκε αψίδα με δάφνες και μυρτιές ενώ οι Ποταμιές είχαν σημαιοστολισθεί.

Το οστεοκιβώτιο μεταφέρθηκε, στρατιωτική συνοδεία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου στη μία το μεσημέρι τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία παρουσία των τοπικών αρχών. Η ταφή των οστών του έγινε στις 3 το μεσημέρι στο Μνημείο πεσόντων του χωριού, δίπλα στην εκκλησία, με στρατιωτική μπάντα και άγημα της ΣΕΑΠ να αποδίδει τιμές.

 

Η μεταφορά των οστών του Μανούσου Τριανταφυλλίδη έγινε από την Κύπρο στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Ηράκλειο μετά από τη διαδικασία παράδοσης των λειψάνων 17 Ελλήνων ηρώων αξιωματικών και εφέδρων που έχασαν τη ζωή τους το 1974 στην Κύπρο και την ταυτοποίησή τους από τις Κυπριακές Αρχές.

 

Στην εκδήλωση επαναπατρισμού των οστών του Κρητικού ήρωα της ΕΛΔΥΚ Μανούσου Τριανταφυλλίδη παραβρέθηκε και ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.  

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Ιστορική μέρα η σημερινή για την Κρήτη και για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Σήμερα, τιμούμε την μνήμη του συμπατριώτη μας και ήρωα της ΕΛΔΥΚ, Μανούσου Τριανταφυλλίδη.

Εκφράζω τα πιο θερμά συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάσαμε, τους άνδρες που έπεσαν υπηρετώντας την πατρίδα, τα νέα παλληκάρια που πριν προλάβουν να ζήσουν, θυσιάστηκαν δίχως ίχνος δισταγμού για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.

Ο επαναπατρισμός των οστών του ήρωα Μανούσου Τριανταφυλλίδη είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να πράξει η ελληνική πολιτεία για την μνήμη του, αλλά και για την οικογένειά του.
Μια κίνηση γεμάτη συμβολισμό αλλά και ουσία, μια χειρονομία ευγνωμοσύνης.

Η σημερινή εκδήλωση μας δίνει την ευκαιρία να αποτίνουμε φόρο τιμής στον Μανούσο Τριανταφυλλίδη, ενώ παράλληλα αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη και παράδειγμα φιλοπατρίας και ανιδιοτέλειας για όλους μας, μα κυρίως για την νέα γενιά.

Δεν ξεχνούμε την Κυπριακή Τραγωδία, τα όσα προηγήθηκαν της τουρκικής εισβολής, δεν εθελοτυφλούμε ενώπιον της τουρκικής κατοχής. Όλοι οι Έλληνες αντλούμε δύναμη και αποφασιστικότητα για την εξάλειψη των συγκρούσεων και την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook