νησί Μιντανάο, μεταξύ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και κυβερνητικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο νησί μετά και την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Ένοπλοι κουκουλοφόροι μαχητές του ISIS εισέβαλαν στην πόλη των 200.000 κατοίκων, στην οποία κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, το απόγευμα της 24ης Μαΐου, όπως περιγράφει στο CNNi ο Chico Usman, κάτοικος του νησιού, ο οποίος κάνει λόγο για πυροβολισμούς και μάχες που κράτησαν ως το επόμενο πρωί, αλλά και για τρομοκρατημένους κατοίκους που κλειδώθηκαν στα σπίτια τους.

Οι μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους ανεμίζουν στην πόλη, την οποία εγκαταλείπουν μαζικά οι κάτοικοι, αναζητώντας καταφύγιο στις γειτονικές περιοχές. Η πιο συνηθισμένη εικόνα των τελευταίων ημερών, είναι ουρές αυτοκινήτων, στα οποία έχουν φορτώσει τα υπάρχοντά τους οι κάτοικοι της πόλης Μαράουι την οποία εγκαταλείπουν όπως-όπως, αλλά και άρματα μάχης που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ανατριχιαστικές είναι οι πληροφορίες που μεταδίδει το CNN Philippines, σχετικά με τη δολοφονία 8 ανθρώπων, που βρέθηκαν νεκροί σε μια χαράδρα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως μια ομάδα ανθρώπων επιχειρούσε να εγκαταλείψει την πόλη, όταν τους σταμάτησαν μαχητές και τους ζήτησαν να πουν μουσουλμανικές προσευχές. Όσοι δεν τα κατάφερναν κατέληγαν στα χέρια ένοπλων μαχητών.

Η βία στο νησί Μιντανάο, αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες έπειτα από μια επιχείρηση του στρατού με στόχο τον ηγέτη των παραστρατιωτικών, ο οποίος πέρυσι ορίστηκε ως το «εμίρης του ISIS» στη νοτιοανατολική Ασία.

Φοβούμενος ότι θα συλληφθεί, ο Χαπίλον, εξέπεμπε «σήμα κινδύνου», ζητώντας ενισχύσεις από την τοπική ισλαμιστική ομάδα, που σχετίζεται με τον ISIS. Η ανταπόκριση ήταν άμεση με εκατοντάδες μαχητές να βάζουν φωτιά σε κτίρια, να παίρνουν ομήρους και να μάχονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ήταν τέτοια η ορμή των μαχητών, που πολλοί εκφράζουν φόβους ότι δεν ήταν παρά ένα δείγμα της πρόθεσης των ισλαμιστών να επεκτείνουν τη δράση τους στη νοτιοανατολική Ασία.

Προς ένα ασιατικό χαλιφάτο;

Αυτό που συμβαίνει στο Μιντανάο έχει ξεφύγει από τα όρια της επαναστατικότητας των Φιλιππινέζων, έχει μεταμορφωθεί πια σε μια εισβολή ξένων τρομοκρατών, είπε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, σημειώνοντας πως στόχος τους είναι να κάνουν το Μιντανάο μέρος του χαλιφάτου τους.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου ο ISIS να ανακηρύξει τη νοτιοανατολική Ασία μέρος του χαλιφάτου του, όπως έχει ήδη κάνει με τη Λιβύη και τη Σαουδική Αραβία. Η επιρροή του ISIS έχει εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας τα τελευταία χρόνια, με πάνω από 60 ομάδες να δηλώνουν υποταγή στον Αμπού μπακλ αλ Μπαγκντάντι.

Μάλιστα εκτιμάται πως οι επιθέσεις αυτοκτονίας της περασμένης εβδομάδας στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις αστυνομικούς, συνδέονται με τον ISIS, αν και πραγματοποιήθηκαν από Ινδονήσιους.

Την ίδια ώρα, στη Μαλαισία, συνελήφθησαν έξι ύποπτοι για σχέσεις με τον ISIS, ενώ οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως και η μεγάλη επίθεση σε μπαρ στην Κουάλα Λουμπούρ πέρυσι, εκτιμάται ότι σχετίζονται με την συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook