Με την απαγόρευση του short selling σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο να βρίσκεται στο επίκεντρο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν… πράσινα ταμπλό σημειώνοντας άνοδο έως και άνω του 2% στις συναλλαγές της Παρασκευής. Στην ελβετία τα μεγαλύτερα κέρδη.

«Η απόφαση των αρχών θα συμβάλει στον έλεγχο της πρόσφατης μεταβλητότητας που παρατηρείται και ιδιαίτερα των πωλήσεων πανικού που οφείλεται σε φήμες», σχολιάζει η IG Markets. Προσθέτει δε, ότι η απαγόρευση θυμίζει τις κινήσεις του 2008, που οδήγησαν σε κάποιο βαθμό τεχνητού πληθωρισμού των τιμών των μετοχών.

Πιο αναλυτικά, οι αρχές των Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Βελγίου απαγορεύουν το short selling από σήμερα προκειμένου να σταθεροποιήσουν τις αγορές, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Societe Generale, είδαν τις μετοχές τους να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την πιστωτική κρίση.

Σε ανακοίνωσή της μετά από τη λήξη των συνομιλιών αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕSMA), η οποία συντονίζει τις εθνικές αρχές στην Ευρώπη των 27, αναφέρει ότι «αν και το short selling θεωρείται έγκυρη στρατηγική, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με λανθασμένες φήμες της αγοράς, τότε είναι ξεκάθαρα καταχρηστική».

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η κίνηση «αποτελεί ένδειξη πανικού μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών. Από την άλλη, οι επενδυτές καλούσαν τις αρχές να πάρουν αποφασιστικά μέτρα, επομένως, έπρεπε να το κάνουν».

Επίσης, σημερινά στοιχεία δέιχνουν ότι γαλλική οικονομία δεν αναπτύχθηκε στο β΄ τρίμηνο έναντι του πρώτου, καθώς οι καταναλωτές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, περιέκοψαν τις δαπάνες τους. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά για μια αγορά που ανέμενε ανάπτυξη 0,3%, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η γαλλική κυβέρνηση ίσως να έχει τη δυνατότητα να πετύχει τους στόχους της για το έλλειμμα.

Στο ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 καταγράφει απώλειες 0,66%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,55%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1,18%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο +0,47%.

Κέρδη 0,16% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 1,52% ενισχύεται ο ιταλικός MIB, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει άνοδο 1,56%. Ο ελβετικός SMI ενισχύεται 2,14%.

Θτικά πρόσημα εμφανίζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,90% και τον Micex στο +0,65%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE υποχωρεί σε ποσοστό 1,57%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook