Αναπτύχθηκε από Ερευνητές του πανεπιστημίου Scuola Sant’Anna στην Ιταλία καθώς και του EPFL της Ελβετίας

Ερευνητές του πανεπιστημίου Scuola Sant’Anna στην Ιταλία καθώς και του EPFL της Ελβετίας, ανέπτυξαν έναν ξεχωριστό εξωσκελετό που απευθύνεται σε ηλικιωμένους με μοναδικό σκοπό να αποτρέψουν τυχόν πτώση του ατόμου που τη φοράει.

Μπορεί ως δυνατότητα να μη μαγνητίζει το ενδιαφέρον για τους περισσότερους που έχουν συνηθίσει άλλες λειτουργίες από τους εξωσκελετούς, όμως σύμφωνα με αξιόπιστες έρευνες όπως αυτής του Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου για την Γήρανση, ένας στους 4 Αμερικάνους ηλικίας 65 ετών και άνω, θα χάσει την ισορροπία του, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση και πιθανό τραυματισμό του. Κάθε 11 δευτερόλεπτα ένας ηλικιωμένος «επισκέπτεται» την αίθουσα έκτακτων περιστατικών μετά από πτώση ενώ κάθε 19 λεπτά ένας ηλικιωμένος πεθαίνει ως αποτέλεσμα αυτής αφού και στις δύο περιπτώσεις αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας ενός ηλικιωμένου.

Για την ώρα ο έξυπνος και ελαφρύς εξωσκελετός που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων βρίσκεται σε πρωτότυπο στάδιο, και εξουδετερώνει την απώλεια ισορροπίας μετά από κάποιο τυχαίο γλύστρημα. Αυτό γίνεται εφικτό μετά από ανίχνευση απόκλισης από το κανονικό τρόπο που περπατά ο κάτοχος του και με το μηχανισμό του εξωσκελετού να αναλαμβάνει δράση προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία.

Η όλη διαδικασία εκμάθησης του τρόπου βαδίσματος είναι πολύ γρήγορη αφού χρειάζεται μονάχα μερικά λεπτά ενώ στην επόμενη πρωτότυπη έκδοση θα δοθεί έμφαση στο να είναι πιο φορητή και διακριτική.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook