Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη τήρηση της Συμφωνίας των Παρισίων κρούει η Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποιώντας πως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το 2026.

Η Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015, δεσμεύει τα κράτη να διατηρήσουν τη θερμοκρασία «αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό».

Ο Μπέντζαμιν Χένλι του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία και ο συνάδελφός του Άντριου Κινγκ χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν τι θα συμβεί αν η συμφωνία του Παρισιού δεν τηρηθεί και οι εκπομπές συνεχιστούν αμείωτες, και ανακάλυψαν ότι η Γη θα βιώσει ταχύτατη αύξηση της θερμοκρασίας.

Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η συνεχής άνοδος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη. Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η επιρροή της Διαδεκαδικής Ταλάντωσης Ειρηνικού, ενός μετεωρολογικού φαινομένου κυκλικών θερμοκρασιών των θαλάσσιων επιφανειών που προκαλεί θερμότητα ή ψύξη στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως.

Το φαινόμενο αυτό είναι παρόμοιο με τη Δεκαδική Ταλάντωση του Ειρηνικού, ενός φαινομένου που λαμβάνει χώρα σε μικρότερο μέρος του Ειρηνικού με διαφορετική περιοδικότητα θερμής και ψυχρής φάσης.

Αυτή η ταλάντωση βρισκόταν σε φάση ψύξης για περισσότερο από μια δεκαετία, εξηγώντας σε ένα βαθμό την μερική φαινομενική παύση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τα πρώτα χρόνια του τρέχοντος αιώνα, προκαλώντας μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, σύμφωνα με τον Χένλι.

Αυτό το φαινόμενο περνά τώρα σε μια θερμή φάση, συνεισφέροντας στις θερμοκρασίες ρεκόρ το 2015 και το 2016. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει για μία ή και δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου να χαθεί μεταξύ 2024 και 2029, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σε αντίθετη περίπτωση ο στόχος θα χαθεί πέντε χρόνια αργότερα.

Η ανάλυση των ερευνητών υποθέτει ότι θα ληφθούν ελάχιστες ή καθόλου ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών. Η συμφωνία του Παρισιού όμως περιλαμβάνει εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών, οι οποίες θα διατηρήσουν τη θερμοκρασία κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από τις προβλεπόμενες για το 2030, και ακόμα χαμηλότερες στη συνέχεια.

ecozen.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook