Η ολλανδική πρωτεύουσα αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Έλληνες γι’αυτό κι εμείς φτιάξαμε ένα μίνι οδηγό για να γίνει η πρώτη σας επίσκεψη πιο εύκολη και πιο ενδιαφέρουσα!

Αμέτρητα κανάλια ανάμεσα σε σπιτάκια με τριγωνικές στέγες, ατμοσφαιρικά cafes, καταπράσινα πάρκα, διάσημα μουσεία, πολύχρωμες αγορές, πολυεθνική κουζίνα, απίθανα μαγαζιά και αμέτρητα ποδήλατα συνθέτουν το σκηνικό στην πιο χαλαρή και cool πόλη της Ευρώπης.

Έτσι, η πρώτη επίσκεψη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο στους επισκέπτες που θέλουν να προλάβουν να δουν και να ζήσουν όσα περισσότερα γίνεται. Το Art Travel λοιπόν, συγκέντρωσε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Άμστερνταμ και tips για να γίνει η πρώτη σας επίσκεψη – που σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία – μια ευχάριστη και αξέχαστη εμπειρία.

Μουσεία

Ίσως να μην γνωρίζετε ότι το Άμστερνταμ έρχεται πρώτο σε αναλογία συγκέντρωσης μουσείων στον κόσμο αφού διαθέτει πάνω από 60! Τα τρία βασικά μουσεία βρίσκονται γύρω από την πλατεία Museumplein, στην παλιά νότια συνοικία: έργα των μεγαλύτερων Ολλανδών ζωγράφων εκτίθενται στο εξαιρετικό Rijksmuseum (www.rijksmuseum.nl), το σπουδαιότερο μουσείο όλης της χώρας. Στο Μουσείο Van Gogh είναι συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου στον κόσμο (www.vangoghmuseum.nl) ενώ στο Μουσείο Stedelijk θα δείτε μοντέρνα έργα τέχνης καλλιτεχνών όπως οι Μονέ και Ματίς (www.stedelijk.nl). Απαραίτητη και η στάση στο Nieuwmarkt, στο Museum Het Rembrandthuis για να δείτε μια εντυπωσιακή συλλογή από χαρακτικά του Ρέμπραντ. Μεταξύ 1639 και 1658, ο ζωγράφος έζησε και εργάστηκε στο σπίτι που τώρα φιλοξενεί το μουσείο του (www.rembrandthuis.nl).

Στο Western Canal Ring, θα δείτε το Anne Frank Huis, όπου η οικογένεια Φρανκ κρυβόταν επί δύο χρόνια από τους Ναζί και η Άννα έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της. Θα το δείτε να εκτίθεται σε γυάλινη προθήκη (www.annefrank.org). Άκρως διασκεδαστική για όλη την οικογένεια η επίσκεψη στο Het Scheepvaartmuseum, το Εθνικό Μουσείο Θαλάσσιας Ιστορίας όπου ζωντανεύει όλη η ναυτική ιστορία των θαλασσοπόρων Ολλανδών (www.hetscheepvaartmuseum.nl) αλλά και το Κέντρο Επιστημών NEMO, όπου θα φορέσετε λευκές ρόμπες και θα μετατραπείτε σε επιστήμονες κάνοντας πειράματα (www.e-nemo.nl). Στο Μουσείο Τουλίπας στη γειτονιά Jordaan θα χορτάσετε χρώματα μαθαίνοντας τα πάντα για το διάσημο λουλούδι της χώρας (www.amsterdamtulipmuseum.com) ενώ στο Sex Museum θα θυμηθείτε για μια ακόμα φορά ότι βρίσκεστε στην πιο φιλελεύθερη και ανεκτική πόλη της Ευρώπης (www.sexmuseumamsterdam.nl).

Λίγη βασιλική λάμψη

Το πολίτευμα της χώρας είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και από το 2013 βασιλιάς της χώρας είναι ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος. Θα δείτε το Koninklijk Paleis, το βασιλικό ανάκτορο στην πλατεία Dam αν και η βασιλική οικογένεια κατοικεί συνήθως στη Χάγη (www.paleisamsterdam.nl). Το μεγαλύτερο event της πόλης είναι το Koningsdag, η Μέρα του Βασιλιά στις 27Απριλίου, όταν το Άμστερνταμ κατακλύζεται από ένα τεράστιο, πορτοκαλί street party.

Εκκλησίες

Για να απολαύσετε την καλύτερη θέα στην πόλη από ψηλά, θα ανεβείτε σε 3 από τις ομορφότερες εκκλησίες του Άμστερνταμ: την Zuiderkerk (zuiderkerkamsterdam.nl), την Oude Kerk του 1306 που αποτελεί και το παλαιότερο κτίσμα της πόλης (www.oudekerk.nl) και την Westerkerk (www.westerkerk.nl).

Πάρκα

Η αγαπημένη απόδραση των ντόπιων γίνεται στο πελώριο Vondelpark, με κήπους, λιμνούλες, γεφυράκια, φιδογυριστά μονοπάτια και γλυπτά, όπως το “Ψάρι” του Πάμπλο Πικάσο (www.hetvondelpark.net). Άλλα αγαπημένα πάρκα είναι το Sarphatipark και το Westerpark, δίπλα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που πλέον αποτελεί χώρο πολιτισμού. Όαση αποτελούν και οι Hortus Botanicus, που ιδρύθηκαν το 1638 και είναι από τους παλαιότερους βοτανικούς κήπους στον κόσμο, στη συνοικία Plantage (dehortus.nl).

Πού να φάτε

Για παραδοσιακή κουζίνα θα κατευθυνθείτε στο Bistro Bij Ons (www.bistrobijons.nl) και το La Falote (Roelof Hartstraat 26, τηλ. 0031 20 6625454, www.lafalote.nl) ή το Van Dobben, όπου γευτείτε τις καλύτερες κροκέτες (Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9, τηλ.: 0031 20 6244200, www.eetsalonvandobben.nl). Για πιο μοντέρνα πιάτα, επιλέξτε το Greetje (Peperstraat 23-25, τηλ.: 0031 20 7797450, www.restaurantgreetje.nl) ή το Hemelse Modder (Oude Waal 11, τηλ.: 0031 20 6243203, www.hemelsemodder.nl). Για το καλύτερο ινδονησιακό φαγητό, θα καθίσετε στο Tempo Doeloe (Utrechtsestraat 75, τηλ.: 0031 20 6256718, www.tempodoeloerestaurant.nl) ή στο Tokoman (Waterlooplein 327, τηλ.: 0031 20 421 5636, www.tokoman.nl). Έχετε υπόψη πως τα περισσότερα έθνικ εστιατόρια της πόλης βρίσκονται στους δρόμους Utrechtsestraat κοντά στην Rembrandtplein και Amstelveenseweg στην δυτική άκρη του Vondelpark.

Για ποτό

Στην πατρίδα της Heineken δεν γίνεται να μην επισκεφτείτε το Heineken Experience, όπου στεγαζόταν ως το 1988 η ζυθοποιεία και που πλέον αποτελεί μουσείο και κέντρο ενημέρωσης αφιερωμένο στην αγαπημένη pilsner της Ολλανδίας. Αφού δοκιμάσετε μπύρες, θα πάρετε το πλοίο της Heineken με προορισμό το Heineken Brand Store, όπου θα βρείτε αυθεντικά είδη Heineken (www.heineken.com). Αξίζει να δοκιμάσετε και τη μπύρα του ανεξάρτητου ζυθοποιείου Brouwerij ‘t IJ στη βάση του ανεμόμυλου De Gooyer του 18ου αιώνα (www.brouwerijhetij.nl) αλλά και το Jenever, το ολλανδικό gin στο Wynand Fockink (www.wynand-fockink.nl).

Τα περισσότερα clubs και μπαρ της πόλης βρίσκονται γύρω από τις πλατείες Rembrandtplein και Leidseplein, στο μεσαιωνικό κέντρο και το Red Light District. Ωστόσο, αν θέλετε μια πιο αυθεντική εμπειρία θα επιλέξετε ένα bruin café, δηλαδή τις αυθεντικές ολλανδικές παμπ. Οι Hoppe (cafehoppe.com) και Het Papeneiland (www.papeneiland.nl), είναι μόνο δύο από αυτές. Αν είστε περίεργοι να δοκιμάσετε προϊόντα από κάνναβη, τότε θα καθίσετε σε ένα από τα πολλά Coffeeshops. Τα Dampkring (dampkring-coffeeshop-amsterdam.nl) και Abraxas είναι από τα διασημότερα.

Για ψώνια

Ακολουθήστε τους ντόπιους στις υπαίθριες αγορές όπως η Lindengracht Market στη συνοικία Jordaan (www.jordaanmarkten.nl) ή η μεγαλύτερη αγορά της πόλης, η Albert Cuypmarkt στο De Pijp (albertcuypmarkt.nl). Εκεί θα προμηθευτείτε τα διάσημα ολλανδικά τυριά gouda και edam αλλά και οτιδήποτε άλλο βάζει ο νους σας, από ρούχα και υφάσματα μέχρι κλειδαριές ποδηλάτου. Αν πεινάσετε, θα φάτε τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα, ρέγγες με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλλά και stroopwafels, ένα ολλανδικό γλύκισμα που μοιάζει με μπισκότο βάφλας γεμιστό με καραμέλα. Εννοείται πως για τα καλύτερα λουλούδια θα πάμε την πολύχρωμη, πλωτή αγορά λουλουδιών, την Bloemenmarkt.

Πού να μείνετε

Το μεσαιωνικό κέντρο, το Red Light District και το Nieuwmarkt μπορεί να βρίσκονται στην καρδιά της τουριστικής δράσης αλλά έχουν αρκετή φασαρία. Το ίδιο συμβαίνει και στα σημεία του Southern Canal Ring που βρίσκονται γύρω από τις πλατείες Rembrandtplein και Leidseplein. Πιο ήσυχες αλλά εξίσου κεντρικές είναι οι γειτονιές Vondelpark, Western Canal Ring, Jordaan και De Pijp. Από τις καλύτερες επιλογές το Hotel Sebastian’s (www.hotelsebastians.nl) και το Max Brown Hotel (www.maxbrownhotels.com) στο Jordaan.

Μετακινήσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε την πόλη είναι με μια βόλτα στα κανάλια της. Οι επιλογές πολλές: θα κάνετε κρουαζιέρα με ξενάγηση όπως αυτή της Blue Boat Company (www.blueboat.nl), θα πάρετε το Canal Bus που κάνει πολλές στάσεις για να ανεβοκατεβαίνετε όπου θέλετε (www.canal.nl), θα νοικιάσετε ηλεκτρική βάρκα από την Canal Motorboats (www.canalmotorboats.com) ή ένα από τα θαλάσσια ποδήλατα της Canal Bike (www.canal.nl). Η πόλη είναι συμπαγής και μπορείτε να την γυρίσετε εύκολα με τα πόδια ή ακόμα καλύτερα με ένα ποδήλατο όπως οι ντόπιοι. Επιλέξτε ένα από τα πολλά καταστήματα της MacBike (www.macbike.nl) ή τις οργανωμένες βόλτες στην πόλη που διοργανώνει η Orangebike (www.orange-bike.nl).

Χρήσιμες συμβουλές

Αποφύγετε τις τεράστιες ουρές στα διάσημα μουσεία και αξιοθέατα και προαγοράστε ηλεκτρονικά τα εισιτήριά σας.

Αν έχετε σκοπό να επισκεφτείτε πολλά μουσεία, σας συμφέρει να προμηθευτείτε την I Amsterdam Card, που εξασφαλίζει δωρεάν είσοδο σας σπουδαιότερα από αυτά, δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς και κρουαζιέρα στα κανάλια. Έχει διάρκεια 24, 48 και 72 ωρών και κοστίζει €49, €59 και €69 αντίστοιχα (www.iamsterdam.com).

Το Άμστερνταμ είναι μια ασφαλής πόλη αλλά έχετε το νου σας για πορτοφολάδες που συγκεντρώνονται στα μέρη με πολλούς τουρίστες.
Θυμηθείτε να ελέγχετε και από τις δύο κατευθύνσεις όταν διασχίζετε ποδηλατόδρομους (έχουν λευκή σήμανση και ζωγραφισμένα ποδήλατα) και ποτέ να μην περπατάτε κατά μήκος τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook