Κάθε Ομάδα Γονέων θα αποτελείται από τουλάχιστον 12 άτομα και θα περιλαμβάνει 10 δίωρες συναντήσεις, που θα υλοποιούνται σεεβδομαδιαία βάση, στο χώρο του ΚΕΣΑΝ – Κέντρου Πρόληψης

Το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Ηρακλείου (Κ.Π. Ο.ΚΑ.ΝΑ.), στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του σε Γονείς, διοργανώνει δωρεάν: 

α) Ομάδα Γονέων Παιδιών Νηπιακής και Σχολικής Ηλικίας και 
β) Ομάδα Γονέων Παιδιών Εφηβικής Ηλικίας.

Κάθε Ομάδα Γονέων θα αποτελείται από τουλάχιστον 12 άτομα και θα περιλαμβάνει 10 δίωρες συναντήσεις, που θα υλοποιούνται σεεβδομαδιαία βάση, στο χώρο του ΚΕΣΑΝ – Κέντρου Πρόληψης (Μίνωος 67 & Μιχ. Αρχαγγέλου, Θέρισσος -χάρτης-), κατά το χρονικό διάστημαΙούνιος – Αύγουστος 2017. 

Ειδικότερα, η Ομάδα Γονέων Παιδιών Νηπιακής και Σχολικής Ηλικίας θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 10:00-12:00 το πρωί (έναρξη: 26 Ιουνίου 2017) και η Ομάδα Γονέων Παιδιών Εφηβικής Ηλικίας θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη 10:00-12:00 το πρωί (έναρξη: 28 Ιουνίου 2017).

Οι Ομάδες Γονέων θα παρέχουν συμβουλευτική και υποστήριξη, μέσα σ’ ένα πλαίσιο ασφάλειας προς το γονέα που θα τον βοηθήσει να επεξεργαστεί και να καθοδηγηθεί κατάλληλα απέναντι στο σύνθετο ρόλο του. 

Αναλυτικότερα, τα θέματα που θα αναπτυχθούν στις Ομάδες Γονέων εστιάζουν σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας της οικογένειας και αφορούν τις παρακάτω ενότητες:

Η προσαρμογή του ατόμου στο ρόλο γονέας: τι αλλαγές επιφέρει η δική μου αίσθηση ταυτότητας.

Γενεόγραμμα: τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται στο ευρύτερο οικογενειακό σύστημα και η θέση του ατόμου μέσα σε αυτό. Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια.

Τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού: πρακτικές διαχείρισης από την πλευρά του γονέα, βασισμένες σε γνώσεις που αφορούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε σταδίου.

Σεξουαλική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση: από νηπιακή έως και ενήλικη ζωή.

Λειτουργική επικοινωνία στην οικογένεια: ποιοι παράγοντες την καθορίζουν.

Επίλυση συγκρούσεων: στο ζευγάρι, ανάμεσα στα αδέρφια, στη σχέση γονέα παιδιού, στη σχέση γονέα με τη δική του οικογένεια καταγωγής.

Εφηβική ηλικία: τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Όρια και κανόνες στην οικογένεια: πώς εφαρμόζονται και τι σημαίνουν.

Οργάνωση της οικογένειας, σε μια προοπτική αμοιβαίας αυτονόμησης.

Αντιμετώπισης απώλειας – πένθους – αλλαγών – κρίσεων στην οικογένεια.

Συγκατοίκηση ή απώλεια ηλικιωμένων.

Οικονομική κρίση και ψυχική ασθένεια.

Μετανάστευση.

Διαχείριση ελεύθερου χρόνου – εναλλακτικοί τρόποι.

Ορθή χρήση διαδικτύου και πληροφορικών μέσων: πρακτικές.

Έγκαιρη πρόληψη και σημάδια για: χρήση ουσιών, σημάδια αναπτυξιακών ή κλινικών διαταραχών εντός της οικογένειας. Τρόποι και φορείς αντιμετώπισης.

Συνεργασία οικογένειας – σχολείου.

Διαχείριση διαφορετικότητας. Δυναμική ομάδας. Διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτονόμηση και αυτοπεποίθηση μέσα στην ομάδα.

Διαφοροποίηση.

Μονογονεϊκότητα και νέες μορφές οικογένειας.

Επιμέρους θεματικές βάσει των αιτημάτων της ομάδας.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε Ομάδα Γονέων, παρακαλούμε να συμπληρώσετε έως την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 τηνηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, που θα βρείτε στους συνδέσμους: https://goo.gl/forms/2NBZg4CC0ceOFtCg1 ή/καιhttp://www.kesan.gr/content/prosklisi-symmetohis-se-omada-goneon-0

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Υπεύθυνη των Ομάδων Γονέων: 
κ. Άννα Χρυσουλάκη, Ψυχολόγος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810.313.222
Ώρες επικοινωνίας: 09:00 – 14:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook