Την Κρήτη επισκέπτεται σήμερα ο SACΤ (Supreme Allied Commander Transformation – Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού) του ΝΑΤΟ, Denis Mercierτου μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ΗΠΑ επιζητούν τη διεύρυνση και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Σούδας μέσω μιας μεγαλύτερης χρονικής συμφωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούν η συμφωνία να γίνει μεγαλύτερη της ετήσιας και να είναι για τουλάχιστον για 5 χρόνια έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε έργα αναβάθμισης του αεροδιαδρόμου και των εγκαταστάσεων της αεροπορικής βάσης και ίσως προέκταση του προβλήτα στη ναυτική «ευκολία» στον λιμένα της Σούδας, προκειμένου να είναι εφικτή η αγκυροβόληση περισσότερων μεγάλων πλοίων.

Από την πλευρά της η Αθήνα προσπαθεί να αποκομίσει περισσότερα και σημαντικότερα ανταλλάγματα.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του περιλαμβάνει τις ακόλουθες επισκέψεις:

  • Τον Ναύσταθμο Κρήτης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, τη λειτουργία του και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητες του.

  • Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο οποίο θα ενημερωθεί για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει ως πιστοποιημένη νατοϊκή εκπαιδευτική οντότητα.  Επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο SACT θα απευθυνθούν στους συμμετέχοντες στο «3rd Nato Maritime Operations Law Seminar» το οποίο πραγματοποιείται στο ΚΕΝΑΠ από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2017 και θα παρακολουθήσουν επίδειξη επί εκπαιδευτικών αντικειμένων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Σούδας.

  • Την 115 Πτέρυγα Μάχης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις αποστολές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας καθώς και την συνδρομή που παρέχει στην εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

  • Το Πεδίο Βολής Κρήτης στο οποίο θα ενημερωθεί για την οργάνωση και το πολυεθνικό πλαίσιο λειτουργίας του.

Την Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο ‘’ΠΑΠΑΓΟΥ’’ τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού (Supreme Allied Commander Transformation-SACT), General Denis Mercier, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η συμμαχία, καθώς και οι προοπτικές μετεξέλιξης της.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε μεταξύ άλλων:

-Την συνεχή παραβατική συμπεριφορά μέσων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο.
-Την γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.
-Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
-Την απαίτηση  εκσυγχρονισμού της συμμαχικής δομής διοίκησης και ειδικότερα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις προκλήσεις ασφαλείας.
-Την επιτυχή διεξαγωγή της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2017, η οποία αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας.
-Την σκοπιμότητα συνέχισης της νατοικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
-Την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποίησης του ΚΕΝΑΠ στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσης του ΝΑΤΟ.   

Ο SACT στις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης ενώ εξήρε και την συνεισφορά τους στις συμμαχικές δράσεις.    

Ο General Denis Mercier, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook