Η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα της κρίσης αναλύθηκε σε ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσία της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων

«Η Γυναίκα του 21ου Αιώνα στην Ελλάδα της Κρίσης» αναλύθηκε στην σημερινή ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και οργανώθηκε από την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας με την γενική επιμέλεια της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

Στην ημερίδα αναδείχθηκε ο ρόλος των γυναικών στην περίοδο της έντονης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, αλλά και οι αλλαγές  που επιφέρει η οικονομική κρίση στην ζωή των γυναικών. Βασική επιδίωξη της ενημερωτικής ημερίδας, σύμφωνα με την κα. Βρέντζου, ο  εντοπισμός καλών πρακτικών που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Στην ημερίδα συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλλων Φωτεινή Κούβελα, επιστήμονες με εξειδίκευση στο θέμα, εκπρόσωποι Δομών Υποστήριξης των Γυναικών και της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ενώ το παρόν έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη, εκπρόσωποι κομμάτων, υπηρεσιών και φορέων.

Στην ημερίδα τονίστηκε ότι η κρίση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει πολύ περισσότερο τη γυναίκα σε σχέση με τον άνδρα, ενώ σε επίπεδο Κρήτης η θέση της γυναίκας είναι καλύτερη από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό οφείλεται, όπως αναφέρθηκε, στον τουρισμό αλλά και στον πρωτογενή τομέα που προσφέρουν θέσεις εργασίας στο γυναικείο πληθυσμό.

Ειδικότερα η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλλων Φωτεινή Κούβελα που παρουσίασε τις καλές πρακτικές δράσεων που αφορούν προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας δήλωσε:

«Το πρώτο μας μέλημα είναι να κάνουμε γνωστές στις γυναίκες  τις δομές που υπάρχουν και είναι τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Φιλοξενίας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη, και βέβαια την γραμμή ΣΟΣ 15900 που ανά πάσα στιγμή μπορεί μια γυναίκα να βοηθηθεί και να πάρει τις πρώτη βοήθεια για το πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες, να πουν το πρόβλημα τους και να βοηθηθούν. Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και οι δομές αυτές που λειτουργούν με επιτυχία προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στις γυναίκες αυτές». 

Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες φορείς στην σημερινή ημερίδα ανέφερε:

«Η γυναίκα σήμερα θίγεται περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα λόγω της «καταιγίδας» της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Η γυναικεία ανεργία το 2008 ήταν στο 13%, και σήμερα ξεπερνά το 35% κατά μέσα όρο στις ηλικιακές ομάδες, έχει δηλαδή υπερδιπλασιαστεί. Η γυναίκα πλήττεται πολλαπλά, αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία που εντείνεται εξαιτίας της κρίσης. Η σημερινή ημερίδα έχει στόχο να καταδείξει αφενός το ρόλο της γυναίκας την περίοδο της κρίσης, πως επηρεάζουν οι αλλαγές αυτές τη ζωή της γυναίκας, να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να δημιουργηθούν όλα εκείνα τα αναπτυξιακά «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της κρίσης που χτυπάει περισσότερο το γυναικείο πληθυσμό. Επίσης μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα μπορέσει η γυναίκα να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση της για να σταθεί στα πόδια της. Όσον αφορά την ανεργία στην Κρήτη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα στην ημερίδα, η Κρητικιά  επηρεάζεται λιγότερο από την κρίση. Αυτό οφείλεται στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στην οικοτεχνία, που το τελευταίο διάστημα έχει δώσει την δυνατότητα πρωτίστως στην γυναίκα αγρότισσα να ασχοληθεί πάρα πολύ με τον συγκεκριμένο τομέα».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παπαδάκης, καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης-αν. Διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Μελετών Πανεπιστημίου Κρήτης δήλωσε:

«Αξίζουν συγχαρητήρια στη Περιφέρεια Κρήτης, στη διεύθυνση κοινωνικής μέριμνας για την πρωτοβουλία διεξαγωγής της ημερίδας. Γνωρίζουμε ότι η κοινωνική ευπάθεια, αφενός ποσοτικά, διευρύνεται όλα τα χρόνια της κρίσης, συγχρόνως όμως έχει χαρακτηριστικά επισώρευσης. Ένας ισχυρός κανόνας που αναδύεται στα χρόνια της κρίσης είναι η μεταβίβαση της κρίσης. Τα μείζονα προβλήματα στη χώρα μας είναι δυο, η φτώχεια και η ανεργία. Που βρίσκονται οι γυναίκες σε αυτό; Η έμφυλη διάσταση, παρά το γενικευμένο αυτό πλαίσιο σώρευσης ευπάθειας και άλλων χαρακτηριστικών που συστρέφονται γύρω από την ευπάθεια, συνεχίζει να είναι ορατή.  Εν ολίγοις η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, σε ότι αφορά δε τις νέες γυναίκες, τόσο η υπαγωγή τους σε ειδικές κατηγορίες μείζονος κοινωνικής ευπάθειας είναι περισσότερο αυξημένη σε σχέση με αυτή των ανδρών. Σε κάθε όμως περίπτωση και αυτό πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι σε ένα γενικευμένο πλαίσιο πλήττονται  μεν περισσότερο οι νέες γυναίκες, όπως πλήττονται οι νέες γυναίκες και στη συνολική ανεργία καθώς φαίνονται τα ποσοστά τους να είναι αρκετά μεγαλύτερα από αυτά των ανδρών». 

Τέλος ο  Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας επεσήμανε: 

«Είναι ένα θέμα επίκαιρο, μιας και οι γυναίκες είναι ένας κρίκος που έχει επηρεαστεί έντονα από την κρίση. Βασική προϋπόθεση είναι η συνέχιση τέτοιων ημερίδων στα πλαίσια αντιμετώπισης προβλημάτων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως είναι ο γυναικείος πληθυσμός, που πλήττεται πολύ εντονότερα από τους άνδρες. Εξετάζοντας αυτό το θέμα βαθύτατα με καθηγητές του Πανεπιστημίου προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται για τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της γυναίκας ως μάνας, ως εργαζόμενης, ως άνεργης, και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα κοινωνικά προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook