Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις καταδίκες μαθητών στο Ρέθυμνο:

“Σε δίκη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, επιβλήθηκε ποινή κοινωνικής εργασίας 80 ωρών σε τρεις μαθητές, για τη συμμετοχή τους στο συντονιστικό κατάληψης, που έγινε σε γυμνάσιο του Ρεθύμνου. Η δίκη βασίστηκε σε καταγγελία που υπέβαλε ο διευθυντής του σχολείου.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε απαράδεκτη την καταδίκη των τριών μαθητών. Οι μαθητικές καταλήψεις αποτελούν μέσο πάλης της μαθητικής κοινότητας για τη διεκδίκηση των αιτημάτων της και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει ανεκτή η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε μαθητικές καταλήψεις, διότι συνιστά μέτρο υπερβολικής καταπίεσης και διευρύνει τα όρια της καταστολής. Άλλωστε, συμπεριφορές εκδικητικού χαρακτήρα απέναντι σε μαθητές/-τριες, όπως εν προκειμένω η καταγγελία του διευθυντή του σχολείου, εκκινούν από ακραία συντηρητικές λογικές και συνεπώς μας βρίσκουν απέναντι.

Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης που επέβαλε την ποινή της κοινωνικής εργασίας στους τρεις μαθητές. Θεωρούμε απαραίτητη την οριστική διαγραφή από την Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου του διευθυντή που υπέβαλε την επίμαχη καταγγελία. Διεκδικούμε τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την πλήρη αποποινικοποίηση της συμμετοχής μαθητών και μαθητριών σε μαθητικές καταλήψεις. Η ενδυνάμωση του μαθητικού κινήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook