Δεύτερη συνάντηση Εrasmus + KA2, με τίτλο’’Meaningful ICT in collaboration and in safe and smart environment : our path towards a smart school” μαθητών και δασκάλων, στο Randazzo, της Σικελίας

Στη δεύτερη διεθνική συνάντηση μαθητών και δασκάλων από πέντε σχολεία της Ευρώπης -του Salvador Sanroma  από την Ισπανία, του Zespol Szkol nr2 από την Πολωνία , του Δημοτικό Σχολείο Πολεμίου από την Κύπρο και του  I.C Edmondo De Amicis  από την Ιταλία -παρευρέθηκε αντιπροσωπία του Δημοτικού Σχολείου Τσικαλαριών αποτελούμενη από τους εκπαιδευτικούς Ψυλλάκη Ελευθερία,  Γιαννενάκη Κωνσταντίνο,  Στημαδωράκη Μαρία και τις μαθήτριες της Ε ΄τάξης  Κλωθάκη Ελένη και Μπαλολάκη Μιχαέλα.

Όλοι οι συμμετέχοντες,  μαθητές και δάσκαλοι έφτασαν την Κυριακή το απόγευμα στο Rantazzo, όπου έτυχαν συγκινητικής υποδοχής από τους εκπαιδευτικού του , I.C. Edmondo De Amicis, καθώς και τις οικογένειες των μαθητών του σχολείου. 

Η εβδομάδα που ακολούθησε ήταν γεμάτη από ενδιαφέρουσες εμπειρίες τόσο στο σχολείο όσο και στη όμορφη πόλη του Ιταλικού Νότου. Οι μαθητές των Πέντε χωρών παρακολούθησαν εργαστήρια ζωγραφικής και εργαστήρια κατασκευής πήλινων αντικειμένων σε συνάρτηση πάντα με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Ακόμα σημαντικά ήταν και τα εργαστήρια με ανακυκλώσιμα  υλικά.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί όλων των χωρών εκπαιδεύτηκαν πάνω στην  ρομποτική στην πληροφορική και συγκεκριμένα  στη σχεδίαση δραστηριοτήτων με ρομποτικές κατασκευές Lego και πήραν μέρος σε εργαστήρια κατασκευής maccheroni- χειροποίητα ζυμαρικά .

Ταυτόχρονα  σε συνάντηση εργασίας οι συντονιστές του προγράμματος συζήτησαν για την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος καθώς και για τις μελλοντικές κοινές δραστηριότητες.  

Εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν ακόμα την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις Συρακούσες , πόλη που δημιούργησαν Κορίνθιοι άποικοι και που  υπήρξε η πατρίδα του πατέρα των μαθηματικών Αρχιμήδη. Τα εντυπωσιακά ερείπια του κέντρου της αρχαίας πόλης, μαζί με την προϊστορική βραχώδη νεκρόπολη της Παντάλικα, αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ακόμα επισκέφτηκαν το νησί Ortigia, όπου σύμφωνα με τον Όμηρο, εδώ παρέμεινε φυλακισμένος, στα χέρια της Καλυψώς, ο Οδυσσέας.
Αξέχαστη ακόμα θα μείνει σε όλους η επίσκεψη στο ηφαίστειο της Αίτνας το όνομα της οποίας  προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι». Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο, και μάλιστα  το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. 

Η  UNESCO έχει  ανακοινώσει  την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

H περιήγηση μας περιλάμβανε ακόμα επίσκεψη στην  Κατάνια, απλωμένη στη σκιά της Αίτνας, με τις ακρογιαλιές του Ιονίου από μαύρη λάβα, η Κατάνια είναι η αποθέωση του σικελικού μπαρόκ, στην  Ταορμίνα, υπέροχη παραλιακή πόλη στα πόδια της Αίτνας  με το διάσημο ελληνικό Teatro Greco   και στο φυσικό πάρκο του  ποταμού  Alcantara (Parco fluviale dell’Alcantara).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο είχε και η περιήγηση μέσα στην καρδιά της επαρχιακής  πόλης του Rantazzo.  Δρομάκια στενά, ανάμεσα σε μοναδικά σπίτια και πετρόκτιστες εκκλησίες. Μικρά  μπαλκόνια με κρεμαστές γλάστρες έδιναν μία παραμυθένια πνοή .Το σκηνικό ολοκληρώθηκε από την μεσαιωνική παρέλαση που δόθηκε από τους μαθητές και  το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου, που με μεσαιωνικά κουστούμια ,  τράβηξαν τα βλέμματα όλων.

Η αποχαιρετιστήρια  γιορτή που δόθηκε κάτω από το φως των αστεριών , την τελευταία ημέρα, στην  αυλή του δημαρχείου του Rantazzo, με παρόντες,  όλους εκπαιδευτικούς, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας , όλους  τους γονείς και τους μαθητές, με τους ήχους της παραδοσιακής gavotta, και με τις γεύσεις  των τοπικών σπεσιαλιτέ που ετοίμασαν  οι ίδιοι οι γονείς και οι δάσκαλοι  ολοκλήρωσε την αξέχαστη παραμονή στη Σικελία.

Έτσι λοιπόν μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία όχι μόνο  να ενημερωθούν για τη δομή του ιταλικού εκπαιδευτικού συστήματος και τη λειτουργία του  σχολείου, να μετέχουν σε κοινές εκπαιδευτικές και καινοτόμες δράσεις που προήγαγαν την ουσιαστική διαπολιτιστική κατανόηση , συνεργασία και δράση  αλλά και να αφουγκραστούν τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα και την κουλτούρα της πόλης που  τους φιλοξένησε.
Με γεμάτες τις βαλίτσες από όμορφες αναμνήσεις το δημοτικό σχολείο Τσικαλαριών αποχαιρετά την μεσογειακή Σικελία και  ανανεώνει το ραντεβού του , για την τρίτη συνάντηση ERASMUS +KA2 τον Oκτώβρη του 2017, στην Πολωνία .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook