Ημέρα μνήμης για τους 25 κατοίκους της Γέργερης και της Νυβρίτου που εκτελέστηκαν πριν από 67 χρόνια από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, θα αποτελέσει η Κυριακή 14 Αυγούστου 2011, καθώς ο Δήμος Γόρτυνας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του οικισμού, διοργανώνουν από κοινού μια τελετή-εκδήλωση, προκειμένου να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής για τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν στο βωμό της Ελευθερίας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία που θα γίνει στο ξωκλήσι της Γέργερης Παναγία Χανούτια (Κερά), θα ακολουθήσει πομπή με την Γαλανόλευκη στη μνήμη των 25 Εκτελεσθέντων, η οποία θα έχει αφετηρία τον τόπο κράτησης τους και τερματισμό το σημείο όπου φονεύθηκαν από τους ναζί.

Εκεί θα διεξαχθεί το καθιερωμένο τελετουργικό με την επιμνημόσυνη δέηση, το προσκλητήριο των πεσόντων, την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Η βασική ομιλία για τους 25 εκτελεσθέντες, θα γίνει από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνο Μπολωνάκη, ο οποίος θα γυρίσει το ρολόι της μνήμης 67 χρόνια πίσω και θα αναφερθεί με λεπτομέρειες στην αποφράδα εκείνη ημέρα (14-8-1944), κατά την οποία στη θέση Κερά εκτελέστηκαν 25 παλικάρια από τη Γέργερη και τα γύρω χωριά.

Κατόπιν θα διοργανωθεί ποδηλατοπορεία ενώ στο τέλος ο πολιτιστικός σύλλογος Γέργερης θα προσφέρει καφέ στο χώρο του ΚΑΠΗ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

07:00 Έναρξη Θείας Λειτουργίας στο εξωκκλήσι της Παναγίας
της Κεράς (πάνω από τον τόπο εκτέλεσης).
08:15 Πομπή με τη σημαία στη μνήμη των 25 Εκτελεσθέντων
από τον τόπο κράτησης έως τον τόπο εκτέλεσής τους.
10:00 Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της εκτέλεσης.
• Επιμνημόσυνη δέηση
• Προσκλητήριο πεσόντων
• Κατάθεση στεφάνων
• Τήρηση ενός λεπτού σιγής
• Εθνικός Ύμνος
• Ομιλία Μπολονάκη Κων/νου
10:30 Ποδηλατοπορεία στη μνήμη των 25 Εκτελεσθέντων από τον τόπο κράτησης έως τον τόπο εκτέλεσής τους.

Μετά το πέρας του Μνημοσύνου θα προσφερθεί καφές από τον πολιτιστικό Σύλλογο Γέργερης στο χώρο του Κ.Α.Π.Η.

Εκ του Γραφείου Τύπου Δ. Γόρτυνας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook