Ορδές καταναλωτών σπεύδουν πλέον στα Ειρηνοδικεία της χώρας για να υποβάλουν αίτηση διαγραφής οφειλών με βάση το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών (15/Φ1/11) που δικαίωσε ηλικιωμένο συνταξιούχο και, όχι μόνο δέχτηκε ότι βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να εξοφλήσει τις οφειλές του, αλλά υποχρέωσε τις τράπεζες να διαγράψουν δάνεια σημερινού ύψους 200.000 ευρώ (από ένα σύνολο οφειλών 222.200 ευρώ) και να ικανοποιηθούν με την αποπληρωμή 52.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, σε βάθος 14 ετών, οι αιτήσεις έφτασαν τις 400.000 σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα όπως αναφέρει το capital.gr, δεύτερη ανάλογη απόφαση εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο της Πάτρας, που αφορούσε δανειολήπτη για χρέη σε δύο τράπεζες. Τα πιστωτικά ιδρύματα διεκδικούσαν το σπίτι του δανειολήπτη για χρέη 132.893 ευρώ. Ο ιδιώτης δήλωσε αδυναμία εξόφλησης και με τη δικαστική απόφαση έγινε σημαντικός περιορισμός της συνολικής οφειλής προς τις τράπεζες και ο δανειολήπτης θα καταβάλει το μειωμένο ποσό του χρέους σε 48 δόσεις.

Οι τράπεζες προχωρούν σε εξωδικαστικό διακανονισμό

Νομικές πηγές πάντως εξηγούν πώς ήδη οι τράπεζες σε επίπεδο 70% προχωρούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους οφειλέτες πριν φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αποφάσεις αμφισβητούνται ευθέως από τις τράπεζες οι οποίες αναμένεται να προσφύγουν σε δεύτερο δικαστικό βαθμό για να ακυρώσουν την πρωτόδικη κρίση από το χαμηλόβαθμο δικαστήριο. Δικαστικές πηγές επίσης προειδοποιούν να μην προτρέχουν οι πολίτες, καθώς «κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή ενώ στην περίπτωση π.χ. του οφειλέτη της απόφασης του Ειρηνοδικείου Αθηνών οι τράπεζες είχαν ισχυρισμό ακόμα και για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από τον δανειολήπτη ο οποίος κατ’ αρχήν δεν έγινε δεκτός».

Τί πρέπει να κάνουν οι πολίτες

-Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση του ν.3869/10 (μπορεί μόνο μια φορά στη ζωή του) πρέπει να αποδείξει μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μπορουν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες πλην εμπόρων, καθώς και όλα τα χρέη από δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά).

-Ο δανειολήπτης πρέπει να επιχειρήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω φορέων (συνήγορος καταναλωτή, δικηγόρος κλπ).

-Αν αποτύχει πρέπει να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο με κατάσταση περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και της συζύγου αλλά και κατάλογο πιστωτών.

-Το Ειρηνοδικείο επιχειρεί συμβιβασμό με συμφωνία του 51% των πιστωτών.

-Αν αποτύχει και πάλι το δικαστήριο ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία και ρυθμίζει τα χρέη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook