Το Σίβα του δήμου Φαιστού και τον αναπαλαιωμένο χώρο της πλατείας μπροστά από το σχολείο του χωριού, διάλεξε ο Μανόλης Αλεξάκης για να παρουσιάσει πρώτη φορά επίσημα το νέο βιβλίο του «Κνωσός 1560 π.Χ. Η ιδανική πολιτεία».

Η επιλογή τόσο του χώρου, όσο και του χωριού γενικότερα δεν ήταν τυχαία, καθώς ο συγγραφέας επέλεξε μια περιοχή στην οποία είχε τα ομορφότερα παιδικά του βιώματα, εξαιτίας μιας μακρόχρονης φιλίας του. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, η δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη – Ανυφαντάκη, αντιδήμαρχοι του δήμου Φαιστού, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Τίτος Ταγαράκης, ο εκδότης του βιβλίου, το προεδρείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβα, αλλά και πλήθος κόσμου.

Το βιβλίο παρουσίασε μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο ο πρόεδρος της «Ελληνογαλλικής Αντιπαράθεσης» κ. Γιώργος Στεφανίδης, ενώ για το συγγραφικό έργο του μίλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας Μανόλης Αλεξάκης. Τον συγγραφέα προλόγισε εισαγωγικά η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, ενώ τη συζήτηση διεύθυνε ο αιρετός ΠΥΣΠΕ κ. Ζαχαρίας Καψαλάκης. Χαιρετισμό απεύθυναν, ο αρχιμανδρίτης Συμεών Αυγουστάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Τίτος Ταγαράκης, ο δημοσιογράφος Κώστας Βασιλάκης, αλλά και ο εκδότης του βιβλίου.

Στον τρόπο με τον οποίο ξετυλίγει το μύθο ο συγγραφέας, αλλά και στην πολυπλοκότητα αναφορών τόσο κοινωνικών, όσο και ιστορικών και πολιτικών, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εισαγωγικής της ομιλίας η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη.

«Μέσα από ένα θαυμαστό βιβλίο κι ένα ταξίδι αναζητήσεων κι ανακαλύψεων, στο οποίο ο συγγραφέας τοποθετεί τον μεγάλο Βρετανό Αρχαιολόγο, παρουσιάζονται πτυχές της Μινωικής Κρήτης, της Κνωσού, της κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης μιας Πολιτείας στη βάση της ιδανικής και ανθρώπινης» ανέφερε η δήμαρχος χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε τον Μανόλη Αλεξάκη να γράψει ένα ακόμα βιβλίο με θέμα τη Μινωική Κρήτη, αλλά εξειδικευμένο αυτή τη φορά στη Φαιστό.

«Περιπέτεια» χαρακτήρισε από την πλευρά του το βιβλίο ο κ. Γιώργος Στεφανίδης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του. Ο κ. Στεφανίδης με το γνωστό του ύφος κατάφερε να καθηλώσει το ακροατήριο, αλλά και να προχωρήσει την ανάλυση πολλά βήματα παραπέρα, αναφερόμενος σε ιδανικά, ιδεώδη, αλλά και συστατικά στοιχεία του κρητικού πολιτισμού και της κρητικής φιλοξενίας που παραμένουν αναλλοίωτα ακόμα και σήμερα.

Αναφερόμενος στο βιβλίο του «Κνωσός 1560 π.Χ. Η ιδανική πολιτεία» ο ίδιος ο συγγραφέας, υποστήριξε πως δεν επέλεξε τυχαία την Κνωσό, αφού ως Πολιτισμός ήταν ο μοναδικός που δεν διέθετε οχυρώσεις.

«Ο Μινωικός Πολιτισμός ήταν ο μοναδικός πολιτισμός που δεν ύψωσε τείχη, αλλά θέλησε να μοιραστεί τις αξίες και τα επιτεύγματα του με όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο κ. Αλεξάκης, προσθέτοντας:
«Αυτή η στάση ζωής στο Μινωικό Πολιτισμό, αλλά και η διάθεση να μην κρατήσουν μέσα τους οι Μινωίτες, όλα όσα κατάφεραν, σε συνδυασμό με την κοινωνική και πολιτική της οργάνωση, με έκανε να θεωρώ την Κνωσό ως την ιδανική πολιτεία».

Ο κ. Αλεξάκης τόνισε παράλληλα πως μέσα από το βιβλίο του ήθελε να περάσει στις επόμενες γενιές, ιδανικά, αλλά και ιδέες που τείνουν να χαθούν.

«Υπήρχαν κάποια πράγματα που ένιωθα πως πρέπει να δώσουμε στις επόμενες γενιές και να μην τα κρατήσουμε για μας, που έπρεπε μ’ έναν τρόπο να διοχετευτούν προς τα έξω» υποστήριξε ο συγγραφέας.

Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο κ. Αλεξάκης αποκάλυψε για πρώτη φορά πως βρίσκεται στη μέση περίπου του επόμενου βιβλίου του, το οποίο τοποθετεί τον Μίνωα και την Αλεξάνδρα, δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές του βιβλίου του στη Μεσαρά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας εκτυλίσσεται κοντά και γύρω από το ανάκτορο της Φαιστού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook