Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ στην έναρξη των συναλλαγών της Παρασκευής, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις πωλήσεις του λιανικού κλάδου στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το protothema.gr, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο σχεδόν ανάλογη των εκτιμήσεων, ενώ τα στοιχεία για τις πωλήσεις τους δύο προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκαν ανοδικά, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,5% τον Ιούλιο και έφτασαν σε αξία τα 390,42 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 126,24 μονάδες (1,13%) και βρίσκεται στις 11.269,50 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 19,09 μονάδων (0,77%), φτάνοντας τις 2.511,70 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 13,81 μονάδων (1,18%) και βρίσκεται στις 1.186,40 μονάδες.

Η εικόνα σε Αθήνα και Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε άνοδο, ενώ και η Αθήνα, αν και με… αυγουστιάτικο τζίρο, έκανε αξιοσημείωτη προσπάθεια για τις 1.000 μονάδες, δίχως τελικά να τα καταφέρει. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,53%, κλείνοντας στις 991,14 μονάδες.

Πάντως, η ελληνική αγορά αγορά προσπάθησε να ακολουθήσει τις ξένες και, πριν το άνοιγμα, μια πληροφορία από τους Financial Times βοήθησε, καθώς ανέφερε την επαναγορά ελληνικού χρέους 20 δισ. ευρώ μέσω του
δανείου.

Το σχέδιο της επείγουσας χρηματοδότησης δεν αναφέρει τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο, σύμφωνα με μια πηγή, «η επαναγορά μπορεί να γίνει γρήγορα».

Τα στοιχεία για την ύφεση πάντως δεν βοήθησαν, ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ήταν 6,67%.

Όπως δείχνει και η πτώση, η ελληνική αγορά θέλει σταθεροποίηση και όχι σκαμπανεβάσματα, διότι δεν πρόκειται να προσεγγίσει κεφάλαια, ούτε να επιτύχει το ζωτικό στόχο των αποκρατικοποιήσεων.

Η άνοδος, δε, παραμένει εύθραστη, αφού οι αβεβαιότητες στις τράπεζες παραμένουν, έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο την Παρασκευή είχαν μη τραπεζικές μετοχές.

Κέρδη 5,10% για την Coca-Cola με αγορές από τη Citigroup και 2,03% για την Ελλάκτωρ. Άνοδος 3,3% για την Τράπεζα Κύπρου, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση και 2,70% για τη Marfin Popular Bank. Κέρδη 3,22% για τη Μυτιληναίος και 2,11% για την ΟΠΑΠ. Πτώση 0,68% για τη ΔΕΗ.

Η σηματωρός μετοχή της Εθνικής προσπάθησε να πιάσει τα 4 ευρώ, αλλά έκλεισε στα 3,98 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 0,76%.

Πτώση 0,77% για την Alpha Bank, αμετάβλητη η Eurobank και άνοδος 1,43% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Στα 54 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε ανοδική πορεία βρίσκεται το χρηματιστήριο του Παρισιού, έπειτα από μία έναρξη των συναλλαγών με πτώση. Η ανάκαμψη οφείλεται στο ενδιαφέρον των επενδυτών για τους τίτλους των τραπεζών, που έχασαν έδαφος κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 1,64%.

Σε ανοδική πορεία και το χρηματιστήριο του Μιλάνου έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης της χρηματιστηριακής αρχής Consob της απόφασης απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων. Ο δείκτης FTSE Mib ενισχύεται κατά 0,42% στις 5.341 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 1,44%. Ο γερμανικός DAX ανεβαίνει σε ποσοστό 1,71%.

Κέρδη σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία και ο PSI στην Πορτογαλία. Ο ελβετικός SMI ενισχύεται 2,14%.

Θτικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,90% και τον Micex στο +0,65%. Στην Τουρκία, ο δείκτης ISE υποχωρεί σε ποσοστό 1,57%.

Σημειώνεται ότι οι αρχές των Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Βελγίου απαγόρευσαν το short selling από την Παρασκευή, προκειμένου να σταθεροποιήσουν τις αγορές, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Societe Generale, είδαν τις μετοχές τους να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την πιστωτική κρίση.

Στην Ασία

Στην Ασία, και το Τόκιο έκλεισε με πτώση, εξαιτίας της ανάκαμψης του γεν απέναντι στο δολάριο και το ευρώ.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 18,22 μονάδες, σε ποσοστό 0,20%, και διαμορφώθηκε στις 8.963,72 μονάδες, αν και σημείωνε άνοδο κατά την έναρξη των συναλλαγών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook