Ενώ τα δικαστήρια σε Λονδίνο, Μπέρμιγχαμ και Μάντεστερ λειτουργούν και τη νύκτα τα τελευταία 24ωρα για να εξετάσουν τις υποθέσεις των πάνω από 1.700 συλληφθέντων για τις βίαιες ταραχές στη χώρα, και ενώ έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε σχεδόν 600 από αυτούς, η αστυνομία του Μπέρμιγχαμ αναζητά τους υπόπτους με τον εξής «πρωτότυπο» τρόπο: Στους δρόμους της πόλης κυκλοφορεί φορτηγάκι της, με εγκατεστημένη γιγαντοθόνη στην οποία προβάλλονται οι φωτογραφίες περίπου 50 υπόπτων από τις κάμερες ασφαλείας.

To φορτηγάκι θα κάνει στάσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης μέχρι το Σάββατο, αναφέρει το in.gr. Η αστυνομία του Μπέρμινγχαμ υποστηρίζει πως η χρήση της περιφερομένης γιγαντοθόνης, που γίνεται για πρώτη φορά, έχει «μεγάλη ανταπόκριση» καθώς τα γραφεία της έχει δεχτεί πάνω από 500 τηλεφωνήματα και e-mail από τους πολίτες.

Οι φωτογραφίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις κάμερες με πρόσωπα υπόπτων έχουν ήδη δημοσιευτεί τόσο στα βρετανικά ΜΜΕ όσο και στο διαδικτυακό τόπο της βρετανικής αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και αστυνομία ερίζουν για το ποιος αποφάσισε την πιο αυστηρή εμπλοκή των αστυνομικών δυνάμεων, στην οποία αποδίδεται η αποκλιμάκωση της έντασης. Ο επικεφαλής της ένωσης αξιωματικών σε διοικητικές θέσεις στη Μητροπολιτική αστυνομία δήλωσε στο BBC πως «οι πιο σθεναρές τακτικές αστυνόμευσης που είδατε δεν οφείλονται σε πολιτική παρέμβαση».

Τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Εσωτερικών βρίσκονταν σε διακοπές όταν ξέσπασαν τα επεισόδια. Kατά την επιστροφή τους, ο μεν πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αστυνομία «χειρίζεται την κατάσταση ως ζήτημα τάξης και όχι εκληματικών ενεργειών, όπως δηλαδή είναι» ενώ η υπουργός Άμυνας ανέφερε πως σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τους αστυνομικούς διοικητές διέταξε την ανάκληση των αδειών στην αστυνομία και την εφαρμογή «πιο σθεναρών τακτικών».

Στους πέντε οι νεκροί από τα επεισόδια

Το πρωί της Παρασκευής, ο συνολικός αριθμός όσων έχουν χάσει της ζωή τους από τα επεισόδια ανέβηκε στους πέντε, όταν ο 68χρονος Ρίτσαρντ Μάνινγκτον Μπάους κατέληξε σε νοσοκομείο στη βρετανική πρωτεύουσα, έχοντας τραυματιστεί σοβαρά τις προηγούμενες ημέρες στις ταραχές στο δυτικό Λονδίνο.

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή έναν 22χρονο ως ύποπτο για την επίθεση στον Μπάους. Το θύμα δέχτηκε επίθεση από αγνώστους που συμμετείχαν στα επεισόδια στο Ίλινγκ του δυτικού Λονδίνου στις αρχές της εβδομάδας ενώ προσπαθούσε να σβήσει φλεγόμενο κάδο απορριμμάτων σούπερ μάρκετ. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για ανθρωποκτονία.

Υπενθυμίζεται πως τριά άτομα ασιατικής καταγωγής παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο στο Μπέρμιγχαμ ενώ περιφρουρούσαν τη συνοικία τους από τους ταραξίες, ενώ τη Δευτέρα ένας 26χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του και έφερε τραύματα από σφαίρα. Είχε προηγηθεί καταδίωξη του αυτοκινήτου του στη διάρκεια επεισοδίων στο Κρόιντον του νότιου Λονδίνου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook