Πέρασε το πρώτο κρίσιμο τεστ για την έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία, καθώς η τρόικα δηλώνει ικανοποιημένη από την εφαρμογή του μνημονίου και δεν διαπιστώνει ανάγκη για δεύτερη διάσωση. Η Πορτογαλία συμφώνησε να δεχθεί δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρία χρόνια με αντάλλαγμα ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.

Παρά την υστέρηση σε σύγκριση με τους στόχους, η συνολική εφαρμογή του πορτογαλικού προγράμματος κρίθηκε από την τρόικα ικανοποιητική -ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα προχωρήσει νωρίτερα στις προγραμματισμένες αυξήσεις σε ΦΠΑ και τη φορολοφία σε καύσιμα και ρεύμα, και για να καλυφθούν οι φετινοί στόχοι.

«Αναμφίβολα, ενώ έχουμε κάνει δυνατό ξεκίνημα, οι πιο δύσκολες προκλήσεις είναι ακόμη μπροστά μας» δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Ο ίδιος ανέφερε την πεποίθησή του ότι η Λισαβόνα θα επιστρέψει στις αγορες στο δεύτερο μισό του 2013, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, «και έτσι είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για νέα κεφάλαια στήριξης». Η διαπίστωση αυτή απευθύνεται ουσιαστικά στις ανηαυχίες των αγορών και στις συζητήσεις στο διεθνή Τύπο μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, κατά τις οποίες η Πορτογαλία κινδυνεύει να ακολουθήσει την Ελλάδα σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης.

«Με ικανοποίηση ανακοινώνω τη θετική εκτίμηση εκ μέρους της αποστολής της τρόικας» ανέφερε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ. «Η αποστολή υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο υιοθετήθηκε τον Μάιο» πρόσθεσε.

Έτσι σύμφωνα με το in.gr, η τρόικα έδωσε το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Πορτογαλία ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Η Πορτογαλία συμφώνησε να δεχθεί δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρία χρόνια με αντάλλαγμα ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό από 9,1% το 2010 στο 5,9% το 2011 και στο 3% το 2013.