Την προσεχή Τετάρτη 17 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο Σοκαρά το καθιερωμένο μνημόσυνο των 27 κατοίκων του χωριού, που σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς, στη θέση «Σπηλιάρα». Με μια σεμνή τελετή, ο Δήμος Γόρτυνας και το τοπικό συμβούλιο Σοκαρά, θα αποτίσουν φόρο τιμής και θα τιμήσουν την μνήμη των 27 εκτελεσθέντων Σοκαριανών που δολοφονήθηκαν απάνθρωπα από τους Γερμανούς κατακτητές ανήμερα της 17ης Αυγούστου 1944.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνου δέησης και της κατάθεσης στεφάνων, οι παραβρισκόμενοι θα ξεναγηθούν στην αίθουσα ιστορίας και μνήμης του Σοκαρά, όπου θα έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά το υλικό, -φωτογραφικό και έντυπο-, που έχει συγκεντρωθεί και αφορά τα γεγονότα της 17ης Αυγούστου 1944. Θα ακολούθησε η παρουσίαση του φυλλαδίου για την ηρωική «Χαλκιαδογιώργαινα», το οποίο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Σήφη Κοσόγλου με τίτλο «Χαλκιαδογιώργαινα, η Εκάβη του Σοκαρά».

Το χρονικό της Σπηλιάρας

Το πρωί της 17ης Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους του Σοκαρά στο σχολείο. Λίγο πριν το μεσημέρι οι Γερμανοί διαχώρισαν τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα. Όλοι οι άντρες του χωριού, από 18 έως 60 χρόνων βρέθηκαν ενώπιον των δοσίλογων οι οποίοι φορώντας μαύρες κουκούλες πρόδωσαν εκείνους που είχαν αναπτύξει αντιστασιακή δράση.

Οι προδότες ξεχώρισαν 26 Σοκαριανούς τους οποίους οι Γερμανοί έδεσαν πισθάγκωνα και τους οδήγησαν έξω από το χωριό, προς τη θέση «Σπηλιάρα». Ο Γιώργος Γιαννακάκης επιχείρησε κατά τη διαδρομή να δραπετεύσει όμως οι ναζί τον συνέλαβαν μέσα στον Σοκαρά και τον σκότωσαν επί τόπου δια ξυλοδαρμού.

Το μεσημέρι το απόσπασμα έχει στηθεί στην «Σπηλιάρα» κι ένα-ένα τα 25 παλικάρια του Σοκαρά σωριάστηκαν στο έδαφος έπειτα από τις γερμανικές ομοβροντίες των όπλων. Ο 27ος Σοκαριανός που εκτελέστηκε ήταν ο Γιώργος Κυριακάκης που δολοφονήθηκε με μαρτυρικό και απάνθρωπο τρόπο από τους ναζί, επειδή στο σπίτι του βρέθηκαν κρυμμένα όπλα. Οι Γερμανοί στην συνέχεια άνοιξαν έναν ομαδικό τάφο και πέταξαν μέσα και τους 27 εκτελεσθέντες, μαζί με ένα σκύλο. Αναλυτικά οι 27 Σοκαριανοί που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς ήταν οι:

-) Γιώργος Χαλκιαδάκης με τους 5 γιούς του, Μανώλη, Αστρινό, Δημήτρη, Γιάννη και Λευτέρη.
-) Γυπαράκης Στυλιανός και οι 2 γιοί του, Νίκος και Μανώλης
-) Παντελής Ορφανός του Νικολάου,
-)Γιώργης Ορφανός του Νικολάου
-)Λευτέρης Ορφανός του Νικολάου,
-) Αντώνης Ορφανός του Νικολάου
-) Γιαννουλάκης Βασίλης του Μιχαήλ,
-) Γιαννουλάκης Ευθύνης του Μιχαήλ,
-) Γιαννουλάκης Γιώργης του Μιχαήλ,
-) Γιαννουλάκης Βασίλης του Γεωργίου
-) Γυπαράκης Γιάννης του Αριστείδη
-) Κυριακάκης Γιώργης του Μιχαήλ
-) Κυριακάκης Νίκος του Μιχαήλ
-) Κωστακής Γιώργης του Ιωσήφ
-) Κωστάκης Νίκος του Ιωσήφ
-) Μπιμπάκης Νίκος
-) Σαρρής Δημήτρης
-) Κουτεντάκης Γιάννης
-) Παχιαδάκης Χαράλαμπος
-) Σταματάκης Γιάννης

«Ζωντανό θύμα» της τραγωδίας

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει για το φυλλάδιο που θα παρουσιαστεί και θα έχει ως πρωταγωνίστρια την «Χαλκιαδογιώργαινα», η οποία ήταν η μάνα που έχασε τον άνδρα της και τα πέντε της αγόρια από τη δολοφονική μανία των Γερμανών στα τραγικά γεγονότα της 17ης Αυγούστου 1944, με τραγική συνέπεια να μετατραπεί η ίδια σε ένα «ζωντανό θύμα» της τραγωδίας αυτής.
Η Χαλκιαδογιώργαινα ήταν μια από τις «μαύρες γυναίκες με τα μαύρα φουστάνια», η κορυφαία των τραγικών γυναικών του Σοκαρά. Ήταν η γυναίκα της οποίας εκτελέσανε τον άνδρα της, τον Χαλκιαδογιώργη και τους πέντε λεβέντες γιους της. Τον Μανώλη, τον Αστρινό, τον Γιάννη, τον Δημήτρη και τον Λευτέρη. Είναι η γυναίκα η οποία σήκωσε το δικό της σταυρό του μαρτυρίου και ανέβηκε τον δικό της Γολγοθά, ώσπου να μεγαλώσει τα ορφανά εγγόνια της. Είναι η γυναίκα με το τραγικό τέλος, στο πρόσωπο της οποίας ο Σήφης Κοσόγλου –που την αποκαλεί σύγχρονη Εκάβη-, επιδιώκει μέσω του βιβλίου του να τιμήσει όχι μόνο την ίδια αλλά και κάθε μια από τις υπόλοιπες τραγικές μάνες και γυναίκες του Σοκαρά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

07:00 Ακολουθία όρθρου

08:30 Έναρξη Θείας Λειτουργίας

09:30 Κάθοδος από τον Ιερό Ναό Αγίων Δέκα στο χώρο του
Οστεοφυλακίου – Τελετή μνημοσύνου

10:00 Χώρος ομαδικού τάφου Σπηλιάρας
Επιμνημόσυνη Δέηση
Χαιρετισμός Δημάρχου
Προσκλητήριο πεσόντων
Κατάθεση στεφάνων
Τήρηση ενός λεπτού σιγής
Εθνικός Ύμνος

11:00 Προσέλευση των προσκεκλημένων και των επισκεπτών στην αίθουσα ιστορίας και μνήμης Σοκαρά, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να δουν φωτογραφίες των εκτελεσθέντων καθώς κι έγγραφα που έχουν σχέση με τα γεγονότα της εποχής.

11:30 Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας Σοκαρά

Παρουσίαση φυλλαδίου «Χαρκιαδογιώργαινα»
Καφές από την Ενορία Σοκαρά
Γεύμα από το Δήμο Γόρτυνας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook