Το deal και οι αντιδράσεις αντιπολίτευσης και αγορών

Μία εντελώς απρόσμενη κίνηση στήριξης προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έλαβε χώρα από την Goldman Sachs όταν η τελευταία επί της ουσίας χρηματοδότησε τη Βενεζουέλα αγοράζοντας ομόλογα ύψους 2,8 δισ. δολαρίων έναντι περίπου 900 εκατ. δολαρίων. Όπως ήταν εύλογο σε μία χώρα με τα οικονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας ήταν αρκετό για να ξεσπάσουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μέχρι και τις ίδιες τις αγορές.

Όπως ήταν φυσικό ένα τέτοιο deal έφερε πολλές αντιδράσεις, τόσο στην αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, όπου έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις, όσο και στις αγορές που καταδίκασαν την κίνηση αυτή, διότι θεώρησαν πως ενισχύει περισσότερο την κυβέρνηση της χώρας παρά την τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά την αγορά που έκανε η γνωστή τράπεζα επενδύσεων αφορά ομόλογα αξίας 2,8 δισ. δολαρίων που αγοράστηκαν αντί 865 εκατ. δολαρίων και τα οποία εκδόθηκαν πρώτη φορά από την κρατική πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία PDVSA το 2014 και αποκλειστικός κάτοχός τους μέχρι πρόσφατα ήταν η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας.

Στην ουσία, η τράπεζα πλήρωσε 31 σεντς στο δολάριο για τα ομόλογα, τα οποία λήγουν τον Οκτώβριο του 2022. Στην τιμή αυτή τα ομόλογα θα φέρουν πάνω από 40% κέρδος συγκριτικά με το δηλωμένο τοκομερίδιο 6%.

Τα ομόλογα αγοράστηκαν από τη Χρηματιστηριακή εταιρεία Dinosaur και υπολογίζεται πως αγοράστηκαν στο 30% της συνολικής τους αξίας. Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό αντίκτυπο της κίνησης αυτής, η αγορά των ομολόγων από την αμερικανική τράπεζα αποδυναμώνει έως εξαφανίζει το επιχείρημα της κυβέρνησης Μαδούρο ότι είναι θύμα ενός «οικονομικού πολέμου» που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

 Αντίθετες οι αγορές

Εντελώς αντίθετη στην αγορά ομολόγων της Βενεζουέλας από την Goldman Sachs φάνηκαν πως είναι η αμερικανική αγορά, καθώς στη Wall Street ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 21.029 μονάδες, ο S&P κατέγραψε οριακή πτώση 0,12% στις 2.412 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 6.203 μονάδες. Η μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε κατά 2,1% μετά την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων της Βενεζουέλας.

Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε περισσότερο ευνοϊκή για την κυβέρνηση Μαδούρο παρά για την τράπεζα. Τέλος, μεγάλη πτώση κατέγραψε ο δείκτης της τιμής του πετρελαίου παρά την απόφαση για παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής κατά εννέα μήνες από τις χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ, ενώ καταγράφηκε υποχώρηση 0,3% στα 49,66 δολάρια ανά βαρέλι.

 Διαδηλώσεις και στη Νέα Υόρκη!

Η εξαγορά των ομολόγων έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, με δεκάδες διαδηλώσεις υποκινούμενες από την αντιπολίτευση να έχουν ξεσπάσει ιδιαίτερα μετά την επενδυτική συμφωνία της τράπεζας επενδύσεων που έδωσε σίγουρα ανάσα στο καθεστώς.

Ο πρόεδρος του Κογκρέσου της Βενεζουέλας, που ανήκει στην αντιπολίτευση, κατηγόρησε την τράπεζα ότι χρηματοδότησε τη «δικτατορία», όταν έγινε γνωστό ότι η Goldman είχε αγοράσει 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα που εκδόθηκαν από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA έναντι μόλις 865 εκατ. δολαρίων.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ότι με το καταστροφικό κρατικό οικονομικό μοντέλο της Βενεζουέλας η κυβέρνηση Μαδούρο έχει γίνει όλο και πιο εξαρτημένη από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ή τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, για να φέρει το πολυπόθητο συνάλλαγμα.

Οι αντιδράσεις πάνω στο ζήτημα αυτό δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ακόμα και στη Νέα Υόρκη περίπου είκοσι διαδηλωτές φώναζαν «Ντροπή σου Goldman Sachs» έξω από τα γραφεία της τράπεζας στο νότιο Μανχάταν. «Με το να δίνουν 900 εκατομμύρια δολάρια σε μια δικτατορία, χρηματοδοτούν έναν συστηματικό καταπατητή ανθρώπινων δικαιωμάτων, χρηματοδοτούν την ανηθικότητα και τον Μαδούρο για να μείνει στην εξουσία ενώ εξακολουθεί να σκοτώνει κόσμο», είπε ο Εδουάρδο Λούγκο που σπουδάζει στη Νέα Υόρκη και ηγήθηκε της διαμαρτυρίας.

rpntv.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook