Φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες αγωνιστές από τις τκ Αλικιανού, Κοντομαρίου, Πατελαρίου, απέδωσε ο Δήμος Πλατανιά

Φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες αγωνιστές από τις τκ Αλικιανού, Κοντομαρίου, Πατελαρίου, απέδωσε ο Δήμος Πλατανιά κατά τη διάρκεια των παράλληλων Εκδηλώσεων Μνήμης που οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στις ως άνω κοινότητες, στα πλαίσια του εορτασμού της 76ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Η εκδήλωση μνήμης στον Αλικιανό (στον αύλειο χώρο Εκκλησίας), στο Κοντομαρί και στο Πατελάρι περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς από πλευράς του Δημάρχου Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκη και εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων, επετειακές ομιλίες για τα γεγονότα της εποχής ανά τοπική κοινότητα – στον Αλικιανό από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Νικολακάκη Εμμανουήλ, στο Πατελαρι από την εκπαιδευτικό κα Ελένη Μαναρώλη και στο Κοντομαρί από τον πρόεδρο του οικείου πολιτιστικού συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Μαυριδάκη  – απόδοση ριζίτικων τραγουδιών και κατάθεση στεφάνων.

Παράλληλα, την Πέμπτη 1 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Κοντομαρί, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά, με την υποστήριξη του Δήμου Πλατανιά καθώς και της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντομαρίου, τίμησε τους εκτελεσθέντες από την πρώτη μαζική εκτέλεση (25 αμάχων) στην Κρήτη από τους Γερμανούς στις 2 Ιουνίου του 1941 με μια εκδήλωση – παρουσίαση με θέμα «Μνήμη ενάντια στη Λήθη», η οποία περιλάμβανε μια λεπτομερή παρουσίαση των τραγικών γεγονότων από  την βάρβαρή επίθεση των Γερμανών στην χώρα μας και στην Κρήτη με έμφαση στην ηρωική αντίσταση του Κρητικού λαού, που ανέτρεψε τα σχέδια των Γερμανών κατακτητών. Στην εκδήλωση, μάλιστα,  παρευρέθηκε και ένας από τους λίγους πλέον επιζώντες, ο Βασίλης Παπαδάκης, 8 ετών τότε.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής τονίζοντας «την αναγκαιότητα των εκδηλώσεων αυτών που όλα τα χρόνια ως Καλλικρατικός Δήμος Πλατανιά οργανώνουμε σε πλειάδα χωριών του δήμου μας» επισημαίνοντας παράλληλα  πως «ως πολιτεία και ως τοπικές αρχές, έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία – όχι μόνο ως τιμή αλλά και ως μνήμη – και να εκφράζουμε μαζί την ευγνωμοσύνη µας για τη υπέρτατη θυσία τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Οι μνήμες σ’ αυτή την ιστορική διαδρομή πρέπει να παραμένουν πάντα ζωντανές, για να µας διδάσκουν και να µας καθοδηγούν καθότι αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν ζωντανά μαθήματα παιδείας ιδιαίτερα στις μέρες μας και πιο πολύ για τους νέους ανθρώπους!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook