Η Ιταλία πλήρωνε επί σειρά ετών τους Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους για να εξασφαλίσει μία σχετική προστασία για τα ιταλικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Espresso που επικαλείται αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκαλύφθηκαν από το Wikileaks. Σχετικές πληροφορίες είχαν δημοσιεύσει και οι Times το 2009 με την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να διαψεύδει τότε οργισμένη ότι… λάδωνε τους Ταλιμπάν έναντι ειρήνης.

Μέσω του Αμερικανού πρεσβευτή στη Ρώμη Ρόμαν Σπόλι, η τότε κυβέρνηση Μπους εξέφρασε επανειλημμένως την ανησυχία της προς την ιταλική κυβέρνηση σχετικά με την επίμονη φημολογία περί καταβολής χρηματικών ποσών στους Ταλιμπάν, γεγονός που σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία θα μπορούσε να εξηγήσει τον χαμηλό αριθμό θυμάτων μεταξύ των Ιταλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, σε σχέση με το ύψος των απωλειών των στρατιωτικών δυνάμεων των υπολοίπων χωρών του διεθνούς συνασπισμού.

Το περιοδικό επικαλείται τρία απόρρητα διπλωματικά έγγραφα με ημερομηνίες από τον Απρίλιο 2008 μέχρι τον Οκτώβριο 2008 που δείχνουν την αυξανόμενη ανησυχία της Ουάσινγκτον για την πιθανή καταβολή χρηματικών ποσών στους Ταλιμπάν και στους πολέμαρχους στο Αφγανιστάν.

Τον Οκτώβριο 2008 ο Αμερικανός πρεσβευτής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ιταλίας να αναπτύξει στρατιωτική δύναμη στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν, επισημαίνει: «Δυστυχώς, η σημασία της συμβολής αυτής υπονομεύεται από την όλο και πιο αρνητική φήμη για τους Ιταλούς, που αποφεύγουν τις συγκρούσεις, πληρώνουν λύτρα και χρήματα για προστασία».

«Η εικόνα αυτή βασίζεται εν μέρει σε φήμες, εν μέρει σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πλήρως» σχολιάζει.

«Αλήθεια ή όχι, είναι γεγονός ότι οι Ιταλοί έχουν χάσει 12 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, λιγότερους από άλλους συμμάχους με αντίστοιχες ευθύνες. Παρουσίασα το πρόβλημα στον Μπερλουσκόνι. Με διαβεβαίωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε και ότι θα το είχε εμποδίσει εάν είχε αποδείξεις για κάτι τέτοιο» αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Από τον Απρίλιο 2008, όταν η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι βρισκόταν στην εξουσία και πλησίαζαν οι εκλογές, στη συνέχεια τον Ιούνιο, η κυβέρνηση Μπους είχε επισημάνει στην ιταλική κυβέρνηση το θέμα.

Το 2009, οι ιταλικές ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν και έκτοτε δέχθηκαν τις ίδιες επιθέσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις των άλλων χωρών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Espresso, ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το τέλος των φημών για την πληρωμή χρηματικών ποσών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook