Ερώτηση προς τα Υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών από τον γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου

Με ερώτηση προς τα Υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει ότι εν μέσω τουριστικής περιόδου, υπολειτουργούν πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού φύλαξης.

Αναλυτικά το κείμενο της  ερώτησης έχει ως εξής:   

«Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), αναφερόμενη στην καθυστέρηση της πρόσληψης 200 μόνιμων αρχαιοφυλάκων, σημειώνει ότι ένα εθνικό ζήτημα, όπως η στελέχωση των υπηρεσιών φύλαξης για την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας, καθυστερεί αδικαιολόγητα, αφήνοντας πολλά μουσεία και χώρους ανά την Ελλάδα χωρίς προσωπικό.
Συγκεκριμένα, οι αρχαιοφύλακες τονίζουν ότι: «στις 13 Δεκεμβρίου 2016 ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη Νίσυρο 200 προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα κάλυπταν κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα, όπου όπως είναι γνωστό,η συντριπτική πλειοψηφία των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων είναι κλειστά, ενώ έχει αρχίσει ήδη η τουριστική σεζόν.
Στα τέλη Μαρτίου 2017, τέσσερις μήνες μετά, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογράφει και προωθεί το αίτημα για 200 προσλήψεις αρχαιοφυλάκων στο Υπουργείο Οικονομικών. Έκτοτε, αν και έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το αίτημα αυτό δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τον υπουργό Οικονομικών». 
Επίσης, η ΠΕΥΦΑ ζητάει άμεσα τη δημιουργία τμημάτων φύλαξης και πληροφόρησης στις μεγάλες Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας, όπως στην Ακρόπολη, ώστε να μπορούν οι Αρχαιολογικοί Χώροι να συντονίζονται και να λειτουργούν με ασφάλεια για το καλό των επισκεπτών και των εργαζομένων.
Επειδή πρόκειται για σοβαρά ζητήματα που αφορούν το κλάδο των αρχαιοφυλάκων και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης.
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες στελέχωσης των υπηρεσιών ασφάλειας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας μας;
– Προτίθεστε να προχωρήσετε στη δημιουργία τμημάτων φύλαξης και πληροφόρησης στις μεγάλες Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας, προκειμένου να μπορούν οι Αρχαιολογικοί Χώροι να συντονίζονται και να λειτουργούν με ασφάλεια;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook